Antena 3 CNN Externe Stratfor: Rusia va da un răspuns concret la includerea României în scutul antirachetă

Stratfor: Rusia va da un răspuns concret la includerea României în scutul antirachetă

Stratfor: Rusia va da un răspuns concret la includerea României în scutul antirachetă
16 Feb 2010   •   12:32

Rusia are suficientă influenţă în Europa de Est pentru a răspunde agresiv scutului antirachetă american. Este concluzia agenţiei de analiză Stratfor care mai spune că Moscova va face totul pentru a împiedica proiectul Statelor Unite din zonă.

Agenţia de analiză Stratfor scrie că planurile Statelor Unite ale Americii de a include ţări strategice ca Polonia, România, Bulgaria şi Turcia în reţeaua lor de apărare antirachetă nu vor rămâne fără un răspuns concret din partea Rusiei.

Specialiştii Stratfor susţin că Rusia are suficientă influenţă în Europa de Est, prin intermediul Transnistriei, regiunii Kaliningrad, Belarusului şi Ucrainei, pentru a răspunde agresiv planurilor Statelor Unite. Mai mult, Moscova va face totul pentru a împiedica proiectul scutului antirachetă.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât oficialii din Transnistria au anunţat că regiunea este pregătită să găzduiască rachete tactice ruseşti, dacă Moscova îi va cere acest lucru.

Stratfor susţine că declaraţia oficialilor de la Tiraspol este tocmai un răspuns din partea Rusiei, mai ales dacă se ţine cont de faptul că aproximativ 500 de militari ruşi sunt staţionaţi în Transnistria.

Despre scutul antirachetă din România a vorbit şi un deputat ucrainean. Oficialul susţine că ţara noastră transformă Ucraina într-o zonă de risc din moment ce acceptă sistemul de apărare. Deputatul a mai declarat că demersul României va agrava situaţia în Transnistria, însă noul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, nu va lăsa Transnistria fără sprijin.

Antena 3


×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close