Antena 3 CNN Externe Studiu: Aspirina NU previne infarctul miocardic, în cazul persoanelor sănătoase

Studiu: Aspirina NU previne infarctul miocardic, în cazul persoanelor sănătoase

Studiu: Aspirina NU previne infarctul miocardic, în cazul persoanelor sănătoase
Sursa foto: aspirina
31 Aug 2009   •   10:48

Aspirina nu reduce riscul unui atac de cord, în cazul persoanelor sănătoase. Dimpotrivă, dublează pericolul apariţiei unor hemoragii interne. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii britanici citaţi de The Telegraph.

Rezultatele studiului au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie. Oamenii de ştiinţă susţin că bolnavii care au suferit deja un atac de cord ar trebui să ia în continuare aspirină zilnic.

Până în prezent, se credea că administrarea unei doze zilnice de aspirină, chiar şi în cazul persoanelor sănătoase trecute 50 de ani, reduce riscul unui infarct. Potrivit noilor descoperiri ale echipei de cercetători, excesul de aspirină poate avea consecinţe grave în cazul persoanelor sănătoase.

Studiul a fost realizat pe baza monitorizării a două grupuri de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani şi a durat opt ani. Unul dintre grupuri a primit un tratament zilnic cu aspirină, iar celălalt un tratament cu pastile care nu au nici un efect. Cercetătorii nu au descoperit nici o diferenţă între numărul de persoane care au suferit infarcturi între cele două grupuri.

Principala acţiune a aspirinei este de a fluidiza sângele şi, în consecinţă, de a împiedica formarea cheagurilor de sânge pe artere. În general, aspirina este indicată persoanelor care au suferit deja un infarct şi care riscă să facă unul nou în viitorul apropiat.

Cu toate că aspirina este unul dintre cele mai uzate medicamente, acesta are şi cîteva contraindicaţii serioase. Nu ar trebui să ia aspirină persoanele diabetice şi nici cele care sufera de ulcer. Aspirina este utilizată de medici şi pentru a preveni osteoporoza.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: aspirina studiu oameni de stiinta
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close