Antena 3 CNN Externe Studiu: Bacteriile din intestine sunt cauza obezităţii

Studiu: Bacteriile din intestine sunt cauza obezităţii

Studiu: Bacteriile din intestine sunt cauza obezităţii
Sursa foto: Obez
21 Ian 2009   •   19:42

Bacteriile prezente în mod natural în intestine sunt esenţiale pentru transformarea alimentelor în energie, însă componenţa acestora ar putea fi motivul pentru care anumite persoane devin obeze, a relevat un studiu al cercetătorilor britanici şi americani, anunţă telegraph.co.uk.
Prin intermediul bacteriilor este eliberată energia din alimente, la nivelul stomacului şi al intestinelor, iar apoi organismul înmagazinează această energie sub forma depozitelor de grăsime.
Potrivit cercetătorilor intestinele anumitor persoane produc prea multă energie iar organismul acestora stochează astfel prea multă grăsime. Procesul descris conduce la supraponderalitate şi, în cele din urmă, la obezitate.
Descoperirea i-ar putea ajuta pe cercetători să înţeleagă de ce anumite persoane suferă din cauza problemelor de greutate mai mult faţă de altele.
Conform cifrelor oficiale aproape un sfert dintre britanicii adulţi sunt obezi, iar un procent şi mai mare este format din persoanele supraponderale.
În intestinele umane trăiesc miliarde de bacterii. Dintre acestea, câteva mii sunt înrudite sau ar putea fi considerate ca aparţinând aceleiaşi familii.
Ele ajută organismul în procesul de digestie a alimentelor. La studiu au luat parte atât pacienţi obezi care au suferit recent o intervenţie de aplicare a unui inel gastric, cât şi persoane slabe.
Persoanele obeze aveau, în mod natural, un alt tip de bacterii în stomac faţă de persoanele slabe, potrvit cercetătorilor.
În acelaşi timp, descoperirile au relevat şi faptul că operaţia de bypass gastric schimbă radical componenţa bacteriilor din intestine.
Această diferenţă ar putea fi unul dintre motivele pentru care acest tip de operaţii sunt atât de eficiente, susţin cercetătorii de la Arizona State University, de la Mayo Clinic din Arizona şi de la University of Arizona, autorii acestui studiu.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Science.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: studiu obezitate
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close