Antena 3 CNN Externe Studiu: Iranul, la un pas de a-şi epuiza rezervele de concentrat de uraniu

Studiu: Iranul, la un pas de a-şi epuiza rezervele de concentrat de uraniu

Studiu: Iranul, la un pas de a-şi epuiza rezervele de concentrat de uraniu
Sursa foto: harta Iran
12 Feb 2009   •   11:38

Potrivit unui nou studiu, Iranul ar putea rămâne în curând fără concentrat de uraniu, anunţă AFP. Astfel, ambiţiile iranienilor privind crearea unei industrii nucleare civile ar putea fi compromise.
Studiul a fost realizat de David Albright, Jacqueline Shire şi Paul Brannan şi s-a bazat pe un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Potrivit acestuia,Iranul a consumat deja aproape trei sferturi din cele 600 de tone de concentrat de uraniu, cumpărate în anii '70 de la Africa de Sud.
Potrivit unui raport al Institutului pentru Ştiinţe şi Securitate Internaţională, lipsa minereului de uraniu arată o contradicţie între intenţiile statului iranian de a crea o filieră nucleară civilă aprovizionată cu propriul combustibil, şi capacităţile sale.
Cei trei autori ai studiului au mai precizat că nici una dintre cele două mine iraniene de uraniu nu pare să aibă capacitatea de a furniza combustibil pentru un singur reactor. Mina din Sagand, în provincia Yard din sudul Iranului, conţine minereu de calitate medie. În plus, nici o activitate de extracţie minieră nu a fost observată din satelit de câteva luni.
Potrivit The Times, mai multe state din Occident au încercat să determine statele producătoare de uraniu să nu aprovizioneze Iranul. Oficialii iranieni susţin în continuare că programul său nuclear are un obiectiv civil, însă numeroase state se tem că Teheranul l-ar putea transforma într-unul militar.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Teheran studiu
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close