Antena 3 CNN Externe Studiu: Numărul şerpilor de pe întreaga planetă a scăzut îngrijorător de mult

Studiu: Numărul şerpilor de pe întreaga planetă a scăzut îngrijorător de mult

Studiu: Numărul şerpilor de pe întreaga planetă a scăzut îngrijorător de mult
09 Iun 2010   •   20:45

Mai multe specii de şerpi, de pe trei continente, se confruntă cu o scădere masivă a populaţiei în ultimul deceniu, se arată într-un studiu făcut public miercuri. Este vehiculată chiar posibilitatea că reptilele ar fi în declin la nivelul întregii planete. Oamenii de ştiinţă susţin că cele opt specii monitorizate au probleme similare, în ciuda diferenţelor de ordin geografic, ceea ce indică faptul că toate au ajuns în această situaţie din aceleaşi cauze, cel mai probabil legate de schimbarările climatice.

Alţi factori care ar juca un rol important ar fi pierderea habitatului, poluarea, bolile şi vânarea lor excesivă, relatează www.redorbit.com. Studiul a relevat faptul că 11 din 17 populaţii de şerpi din Marea Britanie, Franţa, Italia, Nigeria şi Australia au scăzut în ultimii patru ani de la sfârşitul deceniului trecut.

?Datele noastre au scos la iveală o tendinţă alarmantă. Două treimi din populaţiile monitorizate au scăzut şi niciuna nu a dat semne că şi-ar reveni la peste un deceniu de la zece ani de la sfârşitul anilor '90. Din nefericire nu se întrevede nicio speranţă pentru inversarea procesului?, au declarat autorii studiului în British Royal Society journal Biology Letters.

Scăderea foarte mare a numărului şerpilor va avea repercusiuni serioase pentru multe ecosisteme deoarece sunt în fruntea lanţului trofic al reptilelor.

Studii anterioare acestuia au arătat că, în special în bazinul Mediteraneean, se întâmplă lucruri similare. Totuşi, noile studii aduc dovezi că şerpii de la tropice sunt în pericol.

De asemenea, numărul femelelor care dispar este semnificativ mai mare decât cel al şerpilor masculi. Declinul populaţiilor de şerpi a fost semnalat într-o perioadă scurtă de timp, în diferite părţi ale lumii, ceea ce indică faptul că există o problemă comună. ?Suntem de părere că la baza declinului se află o cauză comună, şi acest lucru arată că este vorba despre un fenomen larg răspândit?, a concluzionat studiul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: serpi studiu
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close