Antena 3 CNN Externe Studiu: O aspirină pe zi reduce riscul deceselor cauzate de cancer

Studiu: O aspirină pe zi reduce riscul deceselor cauzate de cancer

Studiu: O aspirină pe zi reduce riscul deceselor cauzate de cancer
Sursa foto: Foto: health.howstuffworks.com
08 Dec 2010   •   13:13

Un studiu publicat miercuri scoate la iveală faptul că o aspirină luată zilnic reduce riscul deceselor provocate de cancer cu circa 25%. Studiul, citat de Financial Times, reprezintă "încă o dovadă că aspirina este unul dintre cele mai uimitoare medicamente din lume".

Peste 25.000 de pacienţi au luat parte la acest studiu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani. Oamenii au fost de acord să ia o cantitate mică de aspirină în fiecare zi (75 de miligrame, faţă de 300 mg cât conţine o tabletă pentru adulţi). Rezultatul: o scădere pe termen lung a mortalităţii cauzate de diverse forme de cancer.

În cazul cancerului colorectal, spre exemplu, riscul scade cu 40%, iar în cazul cancerului esofagian, cu 60%.

Potrivit cercetătorilor, aspirina ajută la prevenirea bolii prin creşterea capacităţii celulelor de a repara zonele afectate.

"Rezultatele acestui studiu nu înseamnă că toţi adulţii ar trebui să înceapă imediat să ia aspirină, însă scot la iveală noi avantaje care nu au fost relevate până acum", a precizat unul dintre cercetători, adăugând că, în ultimii doi ani, medicii au nu le-au mai recomandat pacienţilor să ia aspirină.



×
Subiecte în articol: aspirina cancer risc studiu
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close