Antena 3 CNN Externe SUA avertizează: Lansarea unei rachete nord-coreene ar fi o mare provocare

SUA avertizează: Lansarea unei rachete nord-coreene ar fi o mare provocare

SUA avertizează: Lansarea unei rachete nord-coreene ar fi o mare provocare
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Dec 2012   •   21:04
Oficialii americani au catalogat lansarea unei rachete de către regimul din Coreea de Nord drept "o mare provocare", informează AFP.

"Lansarea unei rachete nord-coreene ar fi o mare provocare care ar ameninţa pacea şi securitatea în regiune", a avertizat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american.

"Orice utilizare de către Coreea de Nord a tehnologiei rachetelor balistice reprezintă o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU", a adăugat oficialul american.

Potrivit agenţiei oficiale KCNA, Phenianul va încerca să lanseze pe orbită "un satelit", după depistarea erorilor comise cu ocazia lansării eşuate din aprilie.

Experţi americani au avertizat că, potrivit imaginilor filmate din satelit, regimul stalinist de la Phenian ar pregăti un test de rachetă cu rază lungă de acţiune.

Consiliul de Securitate ONU a avertizat Phenianul să nu efectueze un asemenea test.

Racheta din aprilie - de tip Taepodong-2, având o rază de acţiune de 6.700 de kilometri - ar fi trebuit să lanseze pe orbită un satelit de uz civil, potrivit Phenianului, însă experţii occidentali susţin că a fost o nouă etapă de perfecţionare a unei rachete cu focos nuclear.

Nord coreenii încearcă de mai multe decenii să îşi perfecţioneze tehnologia în acest domeniu.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord Victoria Nuland
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close