Antena 3 CNN Externe SUA, după scandalul revocării procurorului Papici: înlocuirile să se facă prin proceduri corecte

SUA, după scandalul revocării procurorului Papici: înlocuirile să se facă prin proceduri corecte

SUA, după scandalul revocării procurorului Papici: înlocuirile să se facă prin proceduri corecte
Sursa foto: Foto: luju.ro
de M.Z.    |    04 Oct 2013   •   22:26
Ambasada SUA la Bucureşti precizează, într-un răspuns la o solicitare a Mediafax, că Statele Unite împărtăşesc obiectivul Guvernului român de asigurare a independenţei justiţiei, DNA fiind de o importanţă vitală şi susţin ca numirile în funcţii în instituţie să fie făcute prin proceduri corecte, informează agenţia de presă.
 
Misiunea diplomatică precizează că este "esenţial" ca numirea înlocuitorilor procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, care au "o importanţă crucială", să fie "rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei". 
 
"Îndemnăm toate părţile implicate: procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinţia să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect", se mai arată în răspunsul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, care îşi exprimă "admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă" a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru. 
 
Totodată, Ambasada subliniază că SUA, în calitate de aliat NATO şi partener apropiat, "împărtăşesc obiectivul Guvernului României de asigurare a independenţei şi a profesionalismului sistemului de justiţie şi luptă împotriva corupţiei", iar "Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o instituţie de o importanţă vitală în aceste eforturi". 
 
Reacţia Ambasadei SUA survine după cea a ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, care a îndemnat, joi, la abţinerea de la orice comentarii şi interferenţe "în politicile Procuraturii Generale".
 
În ultimele zile, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb de replici, la distanţă, declanşate de schimbarea procurorului Lucian Papici şi a adjunctului său, Mariana Alexandru.

Băsescu: Ponta a intervenit în justiţie de o manieră fără precedent de la intrarea în UE
 
Pe 2 octombrie, procurorul de caz al lui Liviu Dragnea, Lucian Papici, a fost demis de la DNA, după o săptămână de la reînnoirea delegării pe funcţie.


 

×
Subiecte în articol: Lucian Papici Victor Ponta SUA
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close