Antena 3 CNN Externe SUA: Este timpul pentru sancţiuni mai mari contra Iranului

SUA: Este timpul pentru sancţiuni mai mari contra Iranului

SUA: Este timpul pentru sancţiuni mai mari contra Iranului
Sursa foto: iran sua
15 Dec 2009   •   14:36

Administraţia Obama a apreciat că raportul publicat de ziarul londonez The Times ce arată că Iran a lucrat la bomba atomică subliniază urgenţa de a introduce noi sancţiuni mai dure contra Teheranului.
Referindu-se la raportul în cauză, ce arată că Iran a lucrat la o componentă finală a bombei nucleare, un oficial american declara: ?Acum că s-au făcut lucrări la un mecanism de declanşare, aceasta arată cu siguranţă urgenţa, în absenţa unui răspuns din partea Teheranului, fiind nevoie de presiune suplimentară pentru sancţiuni.?
Reacţia din partea administraţiei de la Washington vine după ce SUA a început să preseze China şi Rusia să susţină un nou set de sancţiuni contra Iranului, după un an în care Teheran a respins deschiderea preşedintelui american pentru un dialog pe marginea programului său nuclear. Cu toate acestea, surse diplomatice arătau că o întâlnire programată pentru vineri cu scopul de a discuta tocmai aceste aspecte nu va mai avea loc deoarece China a refuzat să participe.
De asemenea, la ONU au existat apeluri pentru sancţiuni urgente în lumina noilor dovezi că programul nuclear Iran a ajuns într-un stadiu atât de avansat.
Pe de altă parte, Israel a folosit o retorică crescând agresivă în privinţa ameninţării iraniene.
Arătând clar că Israel îşi rezervă dreptul de a lansa un atac militar contra unităţilor nucleare iraniene, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, avertiza ?toţi jucătorii să nu elimine nicio opţiune de pe masă. Noi nu eliminăm. Există nevoia unor sancţiuni dure, ceva ce să fie bine şi coerent coordonat pentru a-i include pe americani, UE, chinezi, ruşi şi indieni.?
Robert Gates, secretarul american al Apărării, declara vineri că puterile mondiale vor impune curând ?sancţiuni suplimentare însemnate ? contra Iranului. Iar Hillary Clinton, secretarul american de stat, aprecia luni : ?Nu cred că cineva mai are dubii că deschiderea noastră a produs foarte puţin în termen de un răspuns pozitiv din partea iranienilor.?
La o conferinţă de presă cu ministrul spaniol de externe, aceasta arăta că o iniţiativă pentru sancţiuni ar putea veni curând.
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close