SUA plănuiau să arunce în aer LUNA pentru a câştiga Războiul Rece

de A.M.P    |    26 Noi 2012   •   10:10
SUA plănuiau să arunce în aer LUNA pentru a câştiga Războiul Rece

Poate suna a SF, însă Statele Unite chiar intenţionau să arunce în aer Luna cu o bombă atomică, în 1950, pentru a-şi demonstra supremaţia mondială în timpul Războiului Rece, scrie Daily Mail.

Proiectul secret care ar fi trebuit să îi intimideze de sovietici, numit ''Studiu de cercetare a zborurilor pe Lună'' sau, pe scurt, ''Proiectul A119'' nu a fost dus până la capăt.

Creierul acestui proiect secret era astronomul Carl Segan iar conducătorul proiectului fizicianul Leonard Reiffel, acum în vârstă de 85 de ani.

''Pare ridicol şi de neconceput, dar lucrurile erau extrem de încordate atunci'', spuna Reiffel într-un interviu pentru AP, în 2000.Conform scenariului, o racheta care ar fi transportat un dispozitiv nuclear avea să fie lănsată dintr-o locaţie secretă, să parcurgă 383.000 de km până la Luna unde apoi ar fi fost detonată. Trebuia să fie o bombă atomică, deoarece o bombă cu hidrogen ar fi fost prea grea.

Reiffel a confirmat că din punct de vedere tehnic reuşita era asigurată şi racheta ar fi putut lovi Luna cu o precizie de 3 km.

Planul era ca impactul să se producă în partea vizibilă a Lunii, în aşa fel încât norul-ciupercă să fie luminat de soare şi vizibil de pe Pământ. Bomba avea să fie la fel de mare ca cea de la Hiroshima.

Multe documente ale Războiului Rece sunt încă secrete, însă detaliile legate de ''Proiectul A119'' au ieşit la iveală, după ce a fost publicată o biografie a cercetătorului şi astronomului Carl Sagan.

x close