SUA pun la dispoziţia Franţei avioane de alimentare cu carburant în zbor, pentru operaţiunea din Mali

de G.S.    |    27 Ian 2013   •   17:13
SUA pun la dispoziţia Franţei avioane de alimentare cu carburant în zbor, pentru operaţiunea din Mali Foto: Agerpres/AP

Statele Unite vor pune la dispoziţia operaţiunilor din Mali avioane de alimentare cu carburant în zbor, anunţă armata americană, într-un comunicat citat de AFP.
   
Franţa a cerut în urmă cu două săptămâni Statelor Unite să pună la dispoziţie avioane pentru misiunea din Mali.
   
"Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a aprobat această cerere", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.
   
Vineri, preşedintele SUA, Barack Obama, a exprimat susţinerea pentru decizia omologului său francez François Hollande de "a conduce eforturile internaţionale pentru alungarea teroriştilor din Mali".
   
În afară de trimiterea unor avioane de transport de tip C-17, Statele Unite vor oferi Franţei imagini filmate prin satelit, precum şi drone de recunoaştere.
   
Conflictul din Mali s-a accentuat la începutul anului 2012, când organizaţia separatistă tuaregă Mişcarea Naţională pentru Eliberarea regiunii Azawad a lansat atacuri pentru proclamarea independenţei. Regiunea Azawad se află în jumătatea de nord a statului Mali. Însă rebeliunea triburilor tuarege a fost deturnată imediat de o alianţă a miliţiilor islamiste afiliate reţelei teroriste Al-Qaida.

x close