Antena 3 CNN Externe Substanţe radioactive, detectate în apa de la robinet din Tokyo. Radiaţiile au ajuns în California

Substanţe radioactive, detectate în apa de la robinet din Tokyo. Radiaţiile au ajuns în California

Substanţe radioactive, detectate în apa de la robinet din Tokyo. Radiaţiile au ajuns în California
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
19 Mar 2011   •   09:45
UPDATE 14:25. Urme de substanţe radioactive au fost detectate sâmbătă în apa de la robinet din Tokyo şi din alte localităţi, dar dozele sunt mai mici decât nivelul legal, a declarat Ministerul japonez al Ştiinţelor, informează AFP. 

"Ministerul a început să efectueze măsurători ale calităţii apei curente sâmbătă şi am detectat urme de iod radioactiv şi de cesiu", a explicat pentru AFP un oficial din cadrul acestui minister, care se ocupă de verificări.

Prezenţa iodului radioactiv a fost depistată în apa de la robinet în prefecturile Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba şi Niigata, a precizat el.

Cesiu a fost descoperit în apa de băut distribuită în prefecturile Tochigi şi Gunma.

Nivelurile cele mai ridicate au fost înregistrate la Tochigi, cu 77 becquerel pe litrul de apă pentru iod radioactiv şi 1,6 becquerel pe litrul de apă pentru cesiu.

Aceste valori sunt însă inferioare nivelului legal în Japonia, a subliniat oficialul citat.

Legea japoneză stipulează că iodul radioactiv din apă nu poate depăşi 300 becquerel pe litru, iar cesiu nu poate depăşi 200 becquerel pe litru, potrivit Ministerului japonez al Sănătăţii.

UPDATE 12:05. Un cutremur puternic s-a produs în urmă cu scurt timp în regiunea japoneză Ibaraki.

UPDATE 11:50. Un cablu electric a fost conectat la reactorul numărul 2 al centralei Fukushima din nord-estul Japoniei, pentru repornirea sistemelor de răcire, dar curentul electric nu a fost încă restabilit, a anunţat sâmbătă Agenţia pentru siguranţă nucleară, citată de AFP.

Alimentarea cu energie electrică urmează să fie restabilită sâmbătă la patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima, o etapă importantă în tentativele de relansare rapidă a sistemelor de răcire a instalaţiilor.

 
 
UPDATE 10:45. Peste 1.000 de pacienţi spitalizaţi au fost evacuaţi sâmbătă cu ambulanţe şi mai multe vehicule ale armatei din zona de securitate stabilită pe o rază de 20 până la 30 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima, a anunţat Ministerul japonez al Sănătăţii, citat de AFP. 

Această decizie a fost luată ca măsură de precauţie în această zonă, unde locuitorilor li s-a cerut să rămână în locuinţe şi să ţină închise uşile şi ferestrele.

"Operaţiunea trebuie desfăşurată cu o atenţie extremă, deoarece unii dintre pacienţi sunt foarte bolnavi. Aceasta va dura, deci, una sau două zile", a declarat Yasunori Wada, un oficial din cadrul ministerului.

Guvernul a ordonat deja evacuarea a circa 200.000 de persoane care locuiesc pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima, avariată în urma cutremurului cu magnitudinea 9, urmat de tsunami la 11 martie. 

UPDATE 10:35. Autorităţile japoneze intenţionează să pună în funcţiune un dispozitiv împreună cu armata şi pompierii pentru a uda în permanenţă reactoarele de la centrala Fukushima, pentru a răci combustibilul radioactiv, a anunţat sâmbătă ministrul Apărării, citat de AFP

Începând de joi, elicoptere şi camioane cisternă ale armatei au intervenit pentru a încerca să umple cu apă bazinele de stocare a combustibilului uzat, în special cel al reactorului numărul 3, care ridică cele mai mari probleme. 

Autospeciale de pompieri din Tokyo au început, de asemenea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să se înlocuiască succesiv la centrală, la baza reactorului 3, extrem de avariat de o explozie.

Totuşi, între două operaţiuni sunt pauze de câteva ore.

În plus, autorităţile nu au nicio idee precisă în privinţa cantităţii de apă care a ajuns în bazine.

Aceste acţiuni au ca scop evitarea încălzirii combustibilului. 
 
UPDATE 10:30. Japonia a anunţat că a fost descoperit un nivel crescut de radiaţii în lapte şi spanac. Norul radioactiv a ajuns deja în Statele Unite, în California. Un aparat de măsură a detectat o cantitate „minusculă“ de radiaţii nucleare provenind din Japonia.


Din Japonia, vin veşti ceva mai bune, după opt zile de veşti proaste, de la centrala nucleară Fukushima. Specialiştii spun că vor restabili în curând alimentarea cu energie electrică a trei dintre reactoare. Chiar şi aşa, pericolul nuclear rămîne la nivelul 5, pe o scară de la 1 la 7. Pentru câteva ore, japonezii au crezut că asistă şi la un miracol, după ce armata a găsit un tânăr sub dărâmături. De fapt, el abia se întorsese să.şi vadă casa prăbuşită. 
 
Militarii din echipa de salvare au fost fericiţi să anunţe că au scos la lumină un supravieţuitor, din ruinele unei case parţial prăbuşite.
 
Tânărul nu era rănit, dar nu vorbea şi părea în stare de şoc. Abia după câteva ore s-a aflat că el petrecuse zilele de după cutremur într-un centru de evacuare, de unde revenise doar pentru a-şi vedea casa prăbuşită. În ultimele zile, foarte puţini supravieţuitori au mai fost găsiţi sub dărâmături.
 
Un val de veşti bune a venit, în ultimele ore, de la tehnicienii care duc o adevărată luptă cu timpul, pentru răcirea reactoarelor de la centrala Fukushima. Ei promit că vor restabili, încă de sâmbătă, alimentarea cu energie electrică la reactoarele 1, 2, 5 şi 6, iar duminică- la celelalte două. 
 
Reluarea funcţionării pompelor este esenţială pentru răcirea combustibilului nuclear, a cărui topire ar elibera cantităţi uriaşe de radiaţii. Deocamdată, în acest scop continuă să se folosească, în acest scop, tunuri cu apă şi elicoptere de stingere a incendiilor. 
 
Particule radioactive provenite de la centrala japoneză au fost detectate, pentru prima dată, în California, dar nivelul radiaţiilor este calificat de către specialişti drept "minuscul". Dezastrul din Japonia rămâne, oricum, cel mai grav din istoria ţării, după al doilea război mondial. 
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close