Antena 3 CNN Externe Talibanii au instituit stare de asediu într-o regiune din Afganistan, în urma protestelor pentru libertate

Talibanii au instituit stare de asediu într-o regiune din Afganistan, în urma protestelor pentru libertate

Protestele împotriva preluării talibanilor în Afganistan s-au răspândit joi în mai multe orașe, inclusiv în capitala Kabul, iar un martor a spus că mai multe persoane au fost ucise atunci când militanții au tras asupra unei mulțimi din Asadabad, în provincia de est Kunar.

Talibanii au instituit stare de asediu într-o regiune din Afganistan, în urma protestelor pentru libertate
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    19 Aug 2021   •   18:13

„Steagul nostru, identitatea noastră”, au strigat la Kabul o mulțime de bărbați și femei care fluturau steaguri naționale negre, roșii și verzi, a arătat un videoclip postat pe rețelele sociale, în ziua în care Afganistanul sărbătorește independența față de controlul britanic, obținută în 1919.

Un martor a raportat împușcături în apropierea mitingului, conform Reuters.

Manifestanții au scandat „Dumnezeu este cel mai mare”. La unele proteste din alte părți, mass-media a raportat că oameni au dărâmat steagul alb al talibanilor.

Un purtător de cuvânt al talibanilor nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Unele demonstrații sunt mici, dar combinate cu lupta a mii de oameni pentru a fugi din țară prin aeroportul din Kabul, ceea ce subliniază provocarea cu care se vor confrunta talibanii în actul de guvernare.

Mișcarea islamistă a cucerit Afganistanul cu viteză fulgerătoare, în urma procedurii de plecare a americanilor din regiune.

De când au pus mâna pe Kabul duminică, talibanii au prezentat o față mai moderată, spunând că vor pacea, nu se vor răzbuna împotriva dușmanilor vechi și vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice.

În timpul guvernării lor anterioare din 1996-2001, au restricționat sever drepturile femeilor, au organizat execuții publice și au aruncat în aer statuile budiste antice.

În ciuda cuvintelor frumoase, în Asadabad, mai multe persoane au fost ucise în timpul unui miting.

„Sute de oameni au ieșit pe străzi”, a declarat martorul Mohammed Salim. „La început m-am speriat și nu am vrut să merg, dar când am văzut că unul dintre vecinii mei s-a alăturat, am scos steagul pe care îl am acasă. Mai mulți oameni au fost uciși și răniți după ce talibanii au tras în noi”.

Protestele au izbucnit în orașul Jalalabad, dar și într-un district al provinciei Paktia, din est.

Miercuri, luptătorii talibani au tras asupra protestatarilor care fluturau steaguri în Jalalabad, ucigând trei persoane, au raportat martori și mass-media.

"Salutați-i pe cei care poartă steagul național și, astfel, susțin demnitatea națiunii", a declarat pe Twitter prim-vicepreședintele Amrullah Saleh, care încearcă să adune opoziție în fața talibanilor.

În Khost, la sud-est de țară, autoritățile talibane au declanșat stare de asediu timp de 24 de ore în timp ce încercau să rupă lanțul protestelor.

Insurgenții islamiști au declarat că marchează Ziua Independenței Afganului prin celebrarea victoriei asupra SUA, încercând să mușamalizeze situația.

Ei au spus despre comemorări: „Din fericire, astăzi sărbătorim aniversarea independenței față de Marea Britanie. În același timp, ca urmare a rezistenței noastre jihadi, am forțat o altă putere a lumii, Statele Unite, să eșueze și să se retragă de pe sfântul nostru teritoriu din Afganistan."

×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close