Antena 3 CNN Externe Talibanii somează funcţionarii fostului Guvern afgan să predea, într-o săptămână, armele, muniţia şi bunurile publice

Talibanii somează funcţionarii fostului Guvern afgan să predea, într-o săptămână, armele, muniţia şi bunurile publice

Talibanii au dat un termen de o săptămână funcţionarilor fostului Guvern afgan să predea toate armele şi bunurile publice. Decizia este menită să consolideze noua administraţie a islamiştilor cu câteva zile înaintea retragerii complete a trupelor internaţionale.

Talibanii somează funcţionarii fostului Guvern afgan să predea, într-o săptămână, armele, muniţia şi bunurile publice
de Mia Lungu    |    28 Aug 2021   •   20:37

„Îi informăm pe toţi cei care deţin echipamente, arme, muniţii şi alte bunuri ale guvernului să predea obiectele menţionate organelor pertinente ale Emiratului Islamic în termen de o săptămână”, a anunţat, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, adăugând că aceia care nu se conformează dispoziţiei vor suporta consecinţe legale.

Dispoziţia de predare voluntară a armelor, muniţiilor şi a altor bunuri survine în timp ce liderii mişcării islamiste se pregătesc să anunţe noul guvern afgan pe care speră să-l definitiveze înainte de retragerea completă a trupelor internaţionale pe 31 august.

Talibanii le-au cerut tuturor femeilor din sistemul sanitar să revină la lucru

Talibanii le-au cerut, vineri, tuturor femeilor din sistemul sanitar al Afganistanului să revină la lucru, pe fondul dificultăţilor în funcţionarea serviciilor publice după ce numeroşi afgani instruiţi au părăsit ţara.

După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, pe 15 august, femeile au fost sfătuite să rămână în casă, să-și abandoneze locurile de muncă, iar bărbați din familia lor să le ocupe posturile. 

Toate acestea după ce, la prima lor conferința de presă, au declarat că drepturile femeilor din Afganistan vor fi respectate. Dar criza de personal din sistemul sanitar afgan i-a determinat să lanseze un apel.

”Ministerul Sănătăţii Publice al Emiratului Islamic comunică tuturor angajaţilor femei din centru şi provincii că trebuie să se prezinte la locul de muncă cu regularitate”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

”Ele nu se vor confrunta cu niciun impediment în exercitarea atribuţiilor din partea Emiratului Islamic”, asigură reprezentantul noii puteri.

Deși noul guvern taliban încearcă să restabilească funcționarea serviciilor de bază, se găsesc în dificultatea de a duce acest lucru la bun sfârșit.

Mulți specialiști au părăsit țara odată cu deschiderea ”podului aerian” organizat de SUA și de celelalte țări din coaliție.

×
Subiecte în articol: talibanii guvern afgan armele muniția predea
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close