Antena 3 CNN Externe Țara care a devenit aliatul ”indispensabil” al SUA în confruntarea cu Rusia. Analiștii observă ”o schimbare dramatică” a relației celor două state

Țara care a devenit aliatul ”indispensabil” al SUA în confruntarea cu Rusia. Analiștii observă ”o schimbare dramatică” a relației celor două state

Polonia, țara care a acceptat peste două milioane de refugiați din Ucraina, a devenit aliatul „indispensabil” al Statelor Unite ale Americii, este de părere Alina Polyakova, președintele Centrului de Analiză a Politicilor Europene, cu sediul la Washington.

Țara care a devenit aliatul ”indispensabil” al SUA în confruntarea cu Rusia. Analiștii observă ”o schimbare dramatică” a relației celor două state
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    25 Mar 2022   •   20:21

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit astăzi la Varșovia cu omologul său polonez Duda și cu alți oficiali de rang înalt. Prezența lui Biden în Polonia a fost precedată de cea a vicepreședintelui Kamala Harris și a secretarului de stat Antony Blinken.

„Prezența liderului Americii în țara noastră, în această perioadă dificilă, este un semnal extrem de important care confirmă relațiile strategice polono-americane", a declarat Duda într-un discurs, joi seară.

„S-a produs o schimbare dramatică în ceea ce privește relațiile cu Statele Unite", a declarat pentru Politico Katarzyna Pisarska, președinta Fundației Cazimir Pulaski, un think-tank de politică externă cu sediul la Varșovia. "Polonia a devenit «partenerul» strategic în regiune pentru Statele Unite", a precizat aceasta.

Cu doar două săptămâni înainte de invazia rusă, Duda a făcut eforturi pentru a diminua conflictele cu UE, propunând o lege care să desființeze camera disciplinară a Curții Supreme. Aceasta este o problemă cheie în disputa privind statul de drept, deoarece camera este văzută ca o modalitate de a pedepsi judecătorii care nu se supun ordinelor politice.

Proiectul de lege nu a fost adoptat încă, dar trece prin parlament. Există impresia că Duda încearcă să se distanțeze de mișcările de extremă dreaptî ale coaliției de guvernare, observă jurnaliștii Politico.

„În ultimele luni, președintele Duda a luat mai multe măsuri pozitive pentru a îmbunătăți calitatea instituțiilor democratice din Polonia, ceea ce reprezintă o demonstrație a puterii relației transatlantice și a valorilor noastre comune. Sperăm că acești pași inițiali reprezintă un angajament reînnoit pentru consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept în Polonia.", a declarat săptămâna aceasta un înalt oficial al administrației Biden.

Polonia este acum un stat de primă linie în confruntările cu președintele rus Vladimir Putin. „Având în vedere situația, administrația prioritizează în mod clar apărarea și securitatea în această relație. Polonia este aliatul indispensabil pentru securitatea europeană. Alte probleme și preocupări ocupă acum un loc secund. Când există o amenințare militară directă la adresa NATO, avem nevoie de Polonia. Nu înseamnă că totul este iertat, dar arată foarte clar care sunt prioritățile", a declarat Alina Polyakova, președintele Centrului de Analiză a Politicilor Europene cu sediul la Washington.

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden SUA Polonia Ucraina Rusia
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close