Antena 3 CNN Externe Târgul care a salvat lumea. Americanii au umplut gura nord coreenilor cu mâncare, iar aceştia au renunţat la înarmarea nucleară

Târgul care a salvat lumea. Americanii au umplut gura nord coreenilor cu mâncare, iar aceştia au renunţat la înarmarea nucleară

Târgul care a salvat lumea. Americanii au umplut gura nord coreenilor cu mâncare, iar aceştia au renunţat la înarmarea nucleară
Sursa foto: Foto: teoti.co.uk
de O.P.    |    01 Mar 2012   •   06:24

Coreea de Nord a acceptat să-şi suspende programul de înarmare nucleară şi testele cu rachete balistice, în schimbul unui consistent ajutor alimentar din Statele Unite.

Anunţul de la Phenian a fost salutat de Administraţia de la Washington, care speră că acesta va fi doar un prim pas spre oprirea definitivă a programului nuclear nord-coreean.

Coreea de Nord şi-a suspendat testele nucleare, lansările de rachete cu rază lungă de acţiune şi producţia de uraniu îmbogăţit. Decizia, anunţată de Departamentul de Stat al SUA, a fost confirmată de agenţia de presă oficială de la Phenian.

Nord-coreenii au acceptat, de asemenea, să primească din nou inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, pe care i-au expulzat în 2009. În schimb, Statele Unite vor lua măsuri pentru livrarea unui ajutor de 240.000 de tone de alimente, destinate copiilor şi femeilor însărcinate din Coreea de Nord.

Ţara se confruntă cu o gravă criză alimentară, la care se adaugă sancţiunile internaţionale la care este supusă tocmai pentru planurile sale de înarmare nucleară. Noile evoluţii au fost salutate, cu prudenţă totuşi, la Washington.

Delegaţii americani şi nord-coreeni au reluat, recent, convorbirile pe tema programului nuclear, pentru prima dată după moartea lui Kim Jong Il. Analiştii din Statele Unite cred că este, totuşi, prea devreme să se afirme că noul lider de la Phenian, Kim Jong Un, ar fi mai deschis şi dispus la pace cu Occidentul.



×
Subiecte în articol: Coreea de Nord teste nucleare
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close