Antena 3 CNN Externe Teheranul se declară pregătit pentru reluarea negocierilor cu marile puteri

Teheranul se declară pregătit pentru reluarea negocierilor cu marile puteri

Teheranul se declară pregătit pentru reluarea negocierilor cu marile puteri
de M.T.    |    18 Dec 2013   •   09:26

Teheranul este pregătit să reia „în următoarele zile” negocierile cu marile puteri, întrerupte pe 13 decembrie la Viena, în ceea ce priveşte dosarul nuclear iranian, a declarat şeful negociatorilor iranieni, Abbas Araghchi, într-un interviu acordat cotidianului belgian Le Soir, potrivit Mediafax.

Araghchi, care este adjunctul ministrului iranian de Externe, a afirmat că reluarea negocierilor este „o problemă de zile”.

Negocierile dintre Iran şi marile puteri au fost suspendate vineri, după ce Teheranul a denunţat decizia Statelor Unite de a introduce pe lista lor neagră companii suspectate că încalcă programul de sancţiuni împotriva Iranului.

În opinia oficialilor iranieni, decizia Washingtonului încalcă „spiritul acordului de la Geneva” încheiat la sfârşitul lui noiembrie.

Decizia americană suscită „o gravă preocupare şi încalcă spiritul acestui acord”, a spus Araghchi. „Am acceptat să ne mişcăm”, ca dovadă de „bunăvoinţă şi bună-credinţă”, a adăugat el.

Negocierile dintre Iran şi marile puteri au început pe 9 decembrie în capitala Austriei şi au fost întrerupte vineri.

Marţi dimineaţă, Araghchi s-a întâlnit, la Bruxelles, cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Oficialul european „m-a asigurat că Grupul 5+1 rămâne hotărât să pună în aplicare acordul de la Geneva” şi că doreşte ca „negocierile tehnice să fie încheiate cât mai curând posibil”, a comentat Araghchi.

„Pe baza explicaţiilor sale, am decis să reluăm negocierile tehnice la Viena. În prezent, încercăm să ne coordonăm pentru a fixa o dată pentru acestea şi în curând vom relansa negocierile”, a adăugat şeful negociatorilor iranieni.

×
Subiecte în articol: negocieri program nuclear iranian Viena
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close