Antena 3 CNN Externe Tensiuni între Japonia şi Coreea de Nord. Japonezii se pregătesc să îi atace pe nord-coreeni

Tensiuni între Japonia şi Coreea de Nord. Japonezii se pregătesc să îi atace pe nord-coreeni

Tensiuni între Japonia şi Coreea de Nord. Japonezii se pregătesc să îi atace pe nord-coreeni
Sursa foto: Foto: iaf.org.il
03 Dec 2012   •   07:37
Autorităţile japoneze au început să mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot în vederea efectuării unui viitor tir de rachetă cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord, informează surse oficiale citate de AFP.

Oficialii nord coreeni au anunţat că intenţionează să plaseze pe orbită, în perioada 10-12 decembrie, un satelit de observare terestră. Ca urmare a acestui anunţ, Tokyo a anunţat imediat suspendarea unor negocieri cu Phenianul, prevăzute la Beijing în perioada 5-6 decembrie.

Nord coreenii se pregătesc pentru lansarea rachetei cu rază lungă

Conform
postului public de televiziune NHK, o navă care transportă rachete de tip Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) a părăsit o bază navală situată în vestul Japoniei, luni, şi se îndrepta spre Okinawa, în partea de sud de ţării.

Satoshi Morimoto, ministrul japonez al Apărării, a ordonat încă de sâmbătă forţelor japoneze să se pregătească în vederea acestei lansări. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru AFP că "forţe terestre, aeriene şi navale (japoneze) se pregătesc în vederea unei mobilizări la Okinawa", care s-ar putea afla pe traiectoria rachetei nord-coreene.

În plus, Tokyo plănuieşte să mobilizeze în apele din împrejurimi nave de război echipate cu sisteme radar de tip Aegis, capabil să urmărească traiectoria rachetelor şi să faciliteze interceptarea lor.

Între Japonia şi Coreea de Nord nu există relaţii diplomatice. Tokyo acuză Phanianul că nu a clarificat răpiri de japonezi de către Coreea de Nord în timpul Războiului Rece, efectuate cu scopul de a îi constrânge să îi înveţe limba şi cultura japoneze pe spioni nord-coreeni.

Coreea de Nord ssţine însă că această problemă a fost soluţionată încă de la începutul anilor 2000, odată cu întoarcerea unor deţinuţi şi anunţuri potrivit cărora alţii erau morţi.

La rândul său, Phenianul reproşează Tokyo că nu a prezentat scuze şi nu a oferit despăgubiri suficiente în urma colonizării japoneze a Peninsulei coreene, în prima jumătate a secolului XX.

×
Subiecte în articol: rachete Coreea de Nord rachete Patriot
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close