Antena 3 CNN Externe Tensiuni puternice în Franța. Ministrul de Externe se deplasează, personal, la Moscova: "Situația nu poate continua!"

Tensiuni puternice în Franța. Ministrul de Externe se deplasează, personal, la Moscova: "Situația nu poate continua!"

Tensiuni puternice în Franța. Ministrul de Externe se deplasează, personal, la Moscova: "Situația nu poate continua!"
05 Oct 2016   •   23:42

Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, care urmează să efectueze joi o vizită la Moscova, intenţionează să le spună ruşilor că situaţia "şocantă şi ruşinoasă" de la Alep, în Siria, "nu poate continua" şi că "trebuie oprit masacrul", relatează AFP.

Imaginile cu "bombardamente, copiii, femei şi bătrâni morţi (...), spitale vizate, şcoli distruse, aşa ceva nu este posibil, asta nu poate continua", a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze la postul de televiziune LCI, cu o zi înainte de întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Anterior, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a denunţat "crimele de război", după atacurile aeriene asupra a două mari spitale din zona controlată de rebeli la Alep, oraş din nordul ţării bombardat de Damasc şi aliatul său rus.

"Merg la Moscova pentru a expune punctul de vedere al Franţei: această situaţie este inacceptabilă, este profund şocantă şi ruşinoasă", a insistat Jean-Marc Ayrault. "Trebuie oprit acest masacru (....) Franţa nu doreşte să participe închizând ochii şi nefăcând nimic", a adăugat ministrul de externe, amintind că ţara sa este "pe deplin angajată" şi "în prima linie".

"Cu ruşii trebuie să vorbeşti un limbaj al adevărului, nu caut să le fiu pe plac", a continuat demnitarul francez care se va deplasa şi la Washington, vineri, pentru a prezenta un proiect de rezoluţie asupra unui armistiţiu la Alep.

Franţa a confirmat miercuri intenţia sa de a depune până la sfârşitul săptămânii o rezoluţie în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

"Nu există nicio soluţie la criza siriană (...) din punct de vedere militar", a repetat Jean-Marc Ayrault.

Rezoluţia franceză îndeamnă la restabilirea armistiţiului cu scopul de a permite accesul umanitar la populaţia asediată în cartierele rebele din Alep şi la încetarea survolării oraşului de către avioanele militare.

Armata siriană a anunţat la 22 septembrie lansarea unei largi ofensive pentru a cuceri cartierele rebele din Alep, oraş divizat din 2012 între cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, şi cartierele de est, administrate de opozanţi.

ONU a declarat miercuri estul oraşului Alep "zonă asediată" şi apreciază că 275.000 de persoane trăiesc în cartierele respective. Conflictul din Siria a făcut peste 300.000 de morţi în cinci ani, mai scrie AFP.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Rusia Franta Siria ministru externe
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close