Antena 3 CNN Externe Tensiuni uriașe în Coreea de Nord. Al doilea om în stat a fost destituit

Tensiuni uriașe în Coreea de Nord. Al doilea om în stat a fost destituit

Tensiuni uriașe în Coreea de Nord. Al doilea om în stat a fost destituit
03 Feb 2017   •   08:08

Şeful serviciilor secrete nord-coreene a fost destituit pentru abuz de putere, despre el ştiindu-se că a jucat un rol principal în executarea lui Jang Song-thaek, unchiul tânărului lider nord-coreean Kim Jong-Un, potrivit unei surse bine informate de la Seul, citate vineri de agenţia de presă Yonhap. 

Potrivit AFP, un responsabil al Ministerului sud-coreean al Unificării a declarat, sub rezerva anonimatului, că un număr necunoscut de funcţionari ai Ministerului nord-coreean al Securităţii Statului a fost executaţi. 

O astfel de epurare ar putea agrava instabilitatea în Coreea de Nord, suscitând angoasă la nivelul elitei regimului, a adăugat el. 

Kim Won-hong (72 de ani) a fost înlăturat de la conducerea Ministerului Securităţii Statului la mijlocul lunii ianuarie, el fiind totodată retrogradat de la general de 4 stele la 2 stele, potrivit sursei menţionate. 

"Ministrul Securităţii Statului a fost destituit din cauza problemelor expuse în urma unei inspecţii de amploare ce a vizat ministerul său, efectuată de Biroul executiv al Partidului Muncitorilor la sfârşitul anului trecut", conform sursei Yonhap. 

Kim Won-hong a fost numit în aprilie 2012 în calitate de ministru al Securităţii Statului şi a orchestrat în decembrie 2013 executarea lui Jang Song-thaek, cu sprijinul conducerii partidului. 

Potrivit experţilor, principala cauză a acestei destituiri ar fi un conflict intern în cadrul regimului de la Phenian din considerentul concentrării unei prea mari puteri în mâinile Ministerului Securităţii Statului, care ar fi devenit despotic. 

Ministerul Unificării de la Seul a confirmat demiterea lui Park Won-hong. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Jeong Joon-Hee, a declarat într-o conferinţă de presă vineri dimineaţă că "ministrul nord-coreean al Securităţii Statului a fost retrogradat de la general de 4 stele la 2 stele, apoi destituit după un interogatoriu" la Biroul executiv al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK). Liderul nord-coreean şi-a destituit consilierul său cheie "care a pus în aplicare un regim de teroare", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt. 

Ministerul Securităţii Statului este o structură fundamentală a regimului nord-coreean, în atribuţiile sale intrând supravegherea populaţiei, lupta împotriva disidenţilor şi gestionarea lagărelor de prizonieri politici. 

Conform unor informaţii neverificate, liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, ar fi executat peste 100 de înalţi militari şi cadre guvernamentale în încercarea de a-şi consolida autoritatea. "Este posibil ca epurările să se intensifice în acest an pentru a imputa birocraţiei responsabilitatea eşecurilor sale", a estimat într-un raport Institutul pentru strategie în materie de securitate naţională, cu sediul în Coreea de Sud.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close