Antena 3 CNN Externe Tulburări în Coreea de Nord după schimbările valutare

Tulburări în Coreea de Nord după schimbările valutare

Tulburări în Coreea de Nord după schimbările valutare
Sursa foto: coreea de nord
04 Feb 2010   •   18:17

Recentele schimbări în valuta Coreii de Nord au declanşat o inflaţie galopantă, arată oficiali şi presa de la Seul, după ce un ziar sud coreean a scris că liderul de la Phenian Kim Jong-il l-a concediat pe cel responsabil de noul program monetar.

Kim l-a demis pe Pak Nam-gi, şeful departamentului de finanţe şi planificare al Partidului Muncitorilor, acuzându-l efectiv de creşterea imensă a preţurile la alimente ce au afectat grav, deja slabele , livrări de alimente din Nord, scrie pubicaţia Chosun Ilbo din Seul .
Aceasta cita surse diplomatice din China.
Preţurile la alimentele de bază au crescut abrupt în Coreea de Nord după ce guvernul a înlocuit vechea monedă la sfârşitul lunii noiembrie cu una nouă la o rată de 100 la 1.

?Problema cu reforma valutară este că afectează canalele neoficiale de import în timp ce magazinele de stat au eşuat să umple rafturile cu produse,? explica analistul Dong Yong-sueng . ?Muncitorii, cu puterea lor de cumpărare mărită, s-au orientat spre pieţele neoficiale, ceea ce a crescut preţurile?.
Reevaluarea monedei a alimentat şi inflaţia şi nesiguranţa. Un grup de veterani din războiul coreean a protestat luna trecută în oraşul Danchon, după ce unele persoane din oraş au murit de foame, declara un ONG de la Seul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close