Antena 3 CNN Externe Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria

Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria

Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria
Sursa foto: Foto: demotix.com
04 Apr 2015   •   16:13

Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria, întrerupte în 2011, a anunţat vineri ministrul tunisian de Externe, Taïeb Baccouche, care a îndemnat regimul de la Damasc să trimită un reprezentant la Tunis, relatează BBC News Online.
   
Tunisul intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Damascul, cu scopul de a eficientiza urmărirea cetăţenilor săi care s-au alăturat militanţilor islamişti din Siria, a anunţat Baccouche.
   
Aproximativ 3.000 de tunisieni s-ar fi alăturat militanţilor islamişti din Siria şi Irak.
   
Preocupările Tunisiei faţă de jihadiştii autohtoni s-au accentuat după atentantul care a vizat pe 18 martie Muzeul Bardo din Tunis, comis de islamişti îmbrăcaţi în uniforme militare.
   
În acest context, şeful diplomaţiei tunisiene a declarat că un reprezentant sirian la Tunis este "binevenit".
  
Legăturile diplomatice dintre Tunisia şi Siria au fost întrerupte în 2011, pe fondul Primăverii Arabe, care a dus la o schimbare de regim în statul din nordul Africii şi la un conflict militar în cel din Orientul Mijlociu.
   
Taieb Baccouche a exclus însă posibilitatea trimiterii unui ambasador tunisian în Siria.
   
El a declarat pentru presă că deschiderea unui consulat la Damasc sau trimiterea unui însărcinat cu afaceri ar putea ajuta la ţinerea în evidenţă a tunisienilor care luptă pe teritoriul sirian alături de militanţii islamişti.
   
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei tunisiene a afirmat că ţara sa va restabili relaţiile diplomatice şi cu Libia, o ţară afectată de anarhie după înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi în 2011.
   
Douăzeci şi trei de oameni, inclusiv 20 de europeni, au murit în atacul armat care a vizat Muzeul Bardo, renumit pentru o colecţie de mozaicuri din perioada Imperiului Roman şi una dintre principalele atracţii turistice din Tunisia.
   
Atacul terorist a vizat de altfel chiar locul în care s-a declanşat Primăvara Arabă şi a forţat Tunisia să examineze atent problema militanţilor extremişti de pe teritoriul său. Tunisia era considerată până în prezent singurul succes democratic al Primăverii Arabe, denumirea dată unei serii de proteste faţă de regimurile totalitare din mai multe ?ări din Orientul Mijlociu ?i Africa de Nord.
   
În acelaşi timp, însă, Tunisia este ţara cu cei mai mulţi cetăţeni care luptă alături de jihadişti în Irak şi Siria, potrivit Centrului Internaţional de Studii privind Radicalizarea din Londra.
 

×
Subiecte în articol: Tunisia Siria
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close