Antena 3 CNN Externe Turcia ar putea închide strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele de război rusești

Turcia ar putea închide strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele de război rusești

Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodnar, a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele navelor rusești. Oficialul a transmis că autoritățile vor evalua solicitarea și vor răspunde cât de curând.

Turcia ar putea închide strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele de război rusești
Sursa foto: Twitter/ Yahoo Singapore
de Cerasela Stafie    |    24 Feb 2022   •   20:32

Conform unui pact din 1936, Turcia, țară membră NATO, deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor de război în timpul războiului sau dacă este amenințată.

"Turcia va evalua cererile și va răspunde cât mai curând posibil", a spus Bodnar după discuții cu viceministrul turc de externe Sedat Onal cu privire la cererea de a închide strâmtorile. ”Ne aşteptăm să se manifeste solidaritate”.

Apelul Ucrainei pune Turcia într-o poziție dificilă, deoarece împarte granița maritimă cu Ucraina și Rusia la Marea Neagră și nu dorește conflicte cu niciuna dintre țări. Informația a ajuns și în presa rusă, care a transmis că închiderea strâmtorilor este posibilă.

Întrebat despre cererea Ucrainei, Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AK al lui Erdogan, a spus că Turcia evaluează problema și că Ankara va lua o decizie cu scopul de a nu adânci conflictul. Nu a oferit alte detalii, scrie Reuters.

La începutul acestei luni, șase nave de război rusești și un submarin au tranzitat strâmtorile Dardanele și Bosfor până la Marea Neagră. Moscova a transmis la vremea respectivă că face exerciții navale în apropierea apelor Ucrainei. 

Forțele ruse au debarcat joi în porturile Ucrainei de la Marea Neagră și de la Marea Azov, ca parte a invaziei.

Ministerul de Externe al Turciei a cerut încetarea imediată a operațiunilor militare ale Rusiei.

”Acest atac este o încălcare gravă a dreptului internațional și reprezintă o amenințare gravă la adresa securității regiunii noastre și a lumii”, a spus ministerul. ”Solicităm Federației Ruse să pună capăt imediat acestui act injust și ilegal”.

Ambasadorul Bodnar a cerut Turciei să se alăture altor țări pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei. Ankara s-a opus până acum, deoarece încearcă să echilibreze angajamentele sale NATO cu legăturile sale puternice comerciale și energetice cu Rusia.

Celik a spus că Turcia nu are în vedere nicio sancțiune împotriva Rusiei în momentul de față. Joi, Turcia și-a sfătuit cetățenii din Ucraina să stea acasă sau într-un loc sigur și să evite călătoriile, după ce companiile aeriene au anulat zborurile din cauza închiderii spațiului aerian al Ucrainei.

×
Subiecte în articol: stramtoare Bosfor Dardanele Ucraina
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close