Antena 3 CNN Externe Turcia neagă că şi-ar reorienta politica spre Orient

Turcia neagă că şi-ar reorienta politica spre Orient

Turcia neagă că şi-ar reorienta politica spre Orient
Sursa foto: Abdullah Gul
11 Noi 2009   •   18:01

Turcia a încercat să înlăture temerile occidentale că statul, singurul membru NATO majoritar musulman, ar schimba afinitatea sa cu Washington şi Europa pentru Iran.
Aproprierea tot mai mare a liderilor turci şi iranieni şi căutarea Turciei a unor legături mai bune cu lumea musulmană au alimentat preocupările Occidentului că acest aliat cheie s-ar depalsa treptat spre Est.
Cu toate acestea preşedintele Turciei a folosit un discurs din cadrului summitului islamic de la Istanbul pentru a calma îngrijorarea Occidentului.
Preşedintele Abdullah Gul a declarat că manevrele de politică externă ale Turciei în Vest şi Est sunt "complementare una cu alta, nu contradictorii."
"Ca un semnal clar ce demonstrează evaluarea dezvoltării globale şi a necesităţilor geografice deopotrivă, Turcia este în relaţii economice şi comerciale intense atât cu lumea occidentală, cât şi cu statele islamice. Procesul de aderare la UE urmat de ţara noastră şi eforturile în cadrul COMCEC (Comitetul pentru cooperare economică şi comercială) sunt elemente complementare ale politicii noastre externe, nu elemente care se exclud" .
Turcia, stat cu 76 milioane de locuitori, caută pe scena mondială rolul de pod dintre culturile occidentale şi orientale, sperând să acţioneze ca putere globală în noua ordine mondială.
Iniţiativa face parte din politica premierului Recep Erdogan, al cărui partid a venit la putere în 2002. A urmat un acord istoric cu Armenia, deschiderea graniţei cu Siria, 48 de acorduri cu Irak şi un acord energetic cu Rusia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close