Antena 3 CNN Externe Turcia presează SUA să oprească rezoluţia privind genocidul

Turcia presează SUA să oprească rezoluţia privind genocidul

Turcia presează SUA să oprească rezoluţia privind genocidul
Sursa foto: erdogan obama
30 Mar 2010   •   13:41

Turcia a cerut Statelor Unite să blocheze un act legislativ prin care masacrarea armenilor din Primul Război Mondial este calificată ca genocid, subliniind că este "hotărâtor" pentru relaţia lor, arăta ministerul de Externe.
Astfel, ministrul Ahmet Davutoglu a presat-o pe Hillary Clinton, în cadrul unei conversaţii telefonice, să oprească o rezoluţie de la a merge în votul în plen în Camerea Reprezentanţilor.
Davutoglu arăta că blocarea rezoluţiei va fi "de importanţă critică pentru elimina impactul negativ pe care l-a avut" asupra legăturilor turco-americane şi asupra eforturilor de pace dintre Turcia şi Armenia, declara purtătorul de cuvânt Burak Ozugergin .
Comisia pentru afaceri externe a Camerei a aprobat rezoluţia la începutul lunii, ceea ce a determinat Ankara să îşi recheme ambasadorul de la Washington.
Textul cere preşedintelui american Barack Obama să se asigure că politica externă americană reflectă înţelegerea "genocidului" şi să eticheteze uciderea armenilor de către Imperiul Otoman în acest mod în declaraţia sa anuală.
Clinton a cerut comisiei să nu ţină votul de teamă că ar dăuna legăturilor cu Turcia, care este un important aliat musulman şi reconcilierea turco-armeană.
Ea declara după aprobare că "nu credem că ar trebui ca rezoluţia să fie introdusă în plenul Congresului."
Clinton ar fi declarat Turciei că ar dori ca premierul Recep Tayyip Erdogan să viziteze Washington pe 12 -13 aprilie pentru un summit nuclear
April 12-13 for a nuclear security summit. Prezenţa sa a fost pusă la îndoială tocmai din cauza acestui scandal.
Davutoglu a răspuns că "procesul de evaluare asupra acestei chestiuni continuă" .
Armenii susţin că circa 1,5 milioane de persoane au pierit în uma unor crime orchestrate şi deportări în timpul Imperiului Otoman 1915-1917.
Turcia arată că au murit între 300 şi 500 mii de armeni şi cel puţin la fel de mulţi turci în ceea ce a fost un conflict civil când armenii s-au ridicat contra otomanilor, alături de forţele ruseşti care au invadat imperiul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: turcia SUA Hillary Clinton
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close