Antena 3 CNN Externe Turcia recunoaşte că există ?chestiuni diplomatice sensibile? cu Israel

Turcia recunoaşte că există ?chestiuni diplomatice sensibile? cu Israel

Turcia recunoaşte că există ?chestiuni diplomatice sensibile? cu Israel
Sursa foto: Tayyip Recep Erdogan
15 Oct 2009   •   17:13

Premierul turc Tayyip Recep Erdogan a vorbit despre "chestiuni diplomatice sensibile" cu Israel în cadrul unui interviu difuzat după ce Ankara a exclus statul evreu de la manevrele militare programate în această săptămână.
"Există cooperare militară între Turcia şi Israel... dar acum există chestiuni diplomatice sensibile ce trebuie luate în considerare," declara Edrogan pentru televiziunea din Dubai, Al-Arabiya.
"Am luat coştiinţa poporului nostru în considerare când am decis... A trebuit să fiu vocea ce exprimă voinţa poporului meu, iar acesta respingea participarea Israelului. Am discutat cu părţile responsabile şi am decis că manevrele militare vor avea loc, dar Israel nu va lua parte la ele" .
Oficialii turci au trimis semnale conflictuale despre excluderea Israelului de la exerciţiile militare din Anatolia, o tradiţie din 2001.
Ministerul turc de Externe declara luni că "nu este corect să se tragă concluzii politice din amânarea exerciţiilor."
Cu o zi înainte însă ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, semnala că Turcia ar fi revoltată de ofensiva israeliană din Fâşia Gaza din acest an.
"Sperăm că situaţia din Gaza se va îmbunătăţi, că situaţia va reveni pe făgaşul diplomatic, şi că vom crea o nouă atmosferă în relaţiile turce-israeliene," declara Davutoglu
În septembrie, ministrul a anulat vizita în statul evreu, se pare după ce i s-a refuzat să viziteze Gaza.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close