Antena 3 CNN Externe Ucraina recunoaște că a provocat exploziile din Crimeea

Ucraina recunoaște că a provocat exploziile din Crimeea

Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru o serie de lovituri aeriene asupra peninsulei Crimeea, după ce inițial a negat că se află în spatele acestora, potrivit BBC.

Ucraina recunoaște că a provocat exploziile din Crimeea
Sursa foto: Volodomir Zelenski/Facebook
de Gabriel Dano    |    07 Sep 2022   •   21:34

Un atac produs la începutul lunii august a vizat baza militară rusă Saky. O persoană a murit atunci, iar ucrainenii au refuzat să își recunoască rolul și chiar au pus explozia pe seama țigărilor aruncate de soldații ruși, potrivit Mediafax.

Recunoașterea confirmă o extindere semnificativă a conflictului în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Într-un articol pentru agenția națională de știri Ukrinform, comandantul suprem al armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat că rachetele au vizat o serie de situri militare din Crimeea, inclusiv baza aeriană Saky. El a afirmat că atacul împotriva unei baze folosite de Moscova pentru a lansa atacuri în Ucraina, a scos „din acțiune” 10 avioane de război rusești,

Pe lângă faptul că a afectat capacitățile militare ale Rusiei, atacul a avut scopul să conteste încrederea militară generală a Rusiei, a arătat Zaluzhnyi Atacurile au făcut parte dintr-un răspuns deliberat la eforturile Rusiei de a încerca să își distanțeze proprii civili de conflict, a mai spus el.

Baza aeriană Saky se află în apropiere de Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei, o zonă de plajă populară printre turiștii ruși. Este pentru prima dată când Ucraina atacă peninsula Crimeea de la începutul invaziei ruse.

Peninsula controlată de Rusia a devenit subiectul unui număr tot mai mare de amenințări militare ucrainene în ultimele săptămâni.

„Prognoza meteo spune că va fi foarte cald în Crimeea", a avertizat miercuri armata ucraineană pe Twitter, înainte de a sugera că forțele de ocupație ale Moscovei ar putea fi forțate să se întoarcă înot în Rusia, traversând Marea Neagră.

Afirmația Ucrainei cu privire la rolul său în atacul din august marchează o răsturnare radicală față de poziția sa oficială anterioară. La un moment dat, ministrul ucrainean al apărării a sugerat chiar că explozia de la Saky ar fi putut fi cauzată de fumatul neglijent al soldaților ruși.

„Se pare că aceștia și-au aruncat mucurile de țigară în mai multe locuri în același timp", a declarat Oleksii Reznikov pentru un canal de știri danez de presă.

La rândul lor, autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au refuzat să acuze direct Ucraina. În schimb, oficialii locali au pus exploziile de la baza aeriană Saky pe seama unei detonări inexplicabile de muniție, înainte de a vorbi despre „acte de sabotaj".

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014, după un referendum considerat ilegitim de comunitatea internațională. Votul a fost organizat în grabă, după ce trupe rusești fără uniforme au preluat controlul asupra mai multor locuri strategice din jurul peninsulei.

×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close