Antena 3 CNN Externe Ucraina se va alătura Forţei de Răspuns a NATO în 2015-16

Ucraina se va alătura Forţei de Răspuns a NATO în 2015-16

Ucraina se va alătura Forţei de Răspuns a NATO în 2015-16
Sursa foto: nato ucraina
21 Ian 2010   •   12:39

Ucraina a fost invitată să se alăture Forţei de Răspuns a NATO- NRF ca ţară parteneră în 2015-16, arăta un purtător de cuvânt al NATO.
Colonelul Massimo Panizzi declara că Ucraina va deveni "prima ţară non-NATO care se va alătura Forţei de Răspuns." NRF constă în trupe de intervenţie rapidă cu componente marine, aeriene şi terestre, capabile de a fi desfăşurate în situaţii de criză.
Panizzi a adăugat că acest subiect va fi discutat la o întâlnire cu şefii NATO şi ucraineni pe 26 ianuarie la Bruxelles. Oficialul a descris iniţiativa ca "un pas important spre implementarea reformei militare" pe care NATO o aşteaptă de la Kiev "în drumul său" spre statutul de candidat NATO.
Întrebat dacă alţi parteneri NATO ar putea să se alăture Forţei de Răspuns, Panizzi arăta că "toţi partenerii sunt invitaţi să coopereze în acest cadru."
Ucraina a fost unul din primele state partenere NATO care s-a oferit să joace un rol în NRF. Integrarea atlantică a Ucrainei a fost unul din obiectivele preşedintelui Viktor Iuşcenko, dar el nu a reuşit să obţină invitaţia oficială de a se alătura organizaţiei, la summitul de la Bucureşti.
Rusia se opune vehement ambiţiilor atlantice ale fostului stat sovietic, iar în februarie 2008, Kremlin ameninţa că va redirecţiona rachetele sale spre Ucraina dacă intră în NATO.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: NATO Ucraina
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close