Antena 3 CNN Externe UE anunţă că va trebui să comunice cu talibanii chiar dacă nu va recunoaşte regimul afgan: "Chiar şi pentru protejarea femeilor şi fetelor"

UE anunţă că va trebui să comunice cu talibanii chiar dacă nu va recunoaşte regimul afgan: "Chiar şi pentru protejarea femeilor şi fetelor"

Uniunea Europeană a anunţat, marţi seară, că va trebui să iniţieze negocieri cu insurgenţii talibani pentru proiecte de asistenţă destinate cetăţenilor afgani, chiar dacă Bruxellesul nu va recunoaşte regimul din Afganistan.

UE anunţă că va trebui să comunice cu talibanii chiar dacă nu va recunoaşte regimul afgan: "Chiar şi pentru protejarea femeilor şi fetelor"
Sursa foto: CNN
de Mia Lungu    |    17 Aug 2021   •   21:47

"Nu spun că îi vom recunoaşte pe talibani. Dar spun că va trebui să discutăm cu ei pentru orice lucru, chiar şi pentru protejarea femeilor şi fetelor. Chiar şi pentru aceste lucruri va trebui să avem contacte cu ei", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de agenţia Reuters.

"Vom pune condiţii pentru continuarea asistenţei şi intenţionăm să folosim mecanismele noastre pentru a face astfel încât să fie respectate drepturile omului. Ştiu că ceea ce spun este mai degrabă un deziderat. Dar vom folosi mecanismele.", a subliniat Josep Borrell Fontelles, precizând că asistenţa umanitară pentru cetăţenii afgani trebuie menţinută şi chiar suplimentată.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Kabul, că liderii talibani vor relaţii bune cu alte ţări şi că vor respecta drepturile fundamentale ale omului, însă în conformitate cu Legea islamică (Sharia).

"Noi nu vrem inamici pe plan intern sau extern", a afirmat Zabihullah Mujahid. Reprezentantul talibanilor a declarat că femeile vor avea dreptul de a studia şi de a munci, "vor fi foarte active în societate, dar conform principiilor islamice".

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.

Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor.

×
Subiecte în articol: UE talibanii afgan
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close