"UE face din nou un pariu major". Anunţul care precede o nouă reuniune pe tema salvării Greciei

de A.M.P    |    11 Aug 2015   •   21:26
"UE face din nou un pariu major". Anunţul care precede o nouă reuniune pe tema salvării Greciei Foto: Agerpres/EPA
GRECIA. Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a dezbate şi, eventual, pentru a aproba acordul tehnic privind noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei.
   
"Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor întâlni vineri pentru aprobarea acordului dintre GRECIA şi creditorii internaţionali", a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.
   
"Uniunea Europeană face din nou un pariu major. Să sperăm că acest pariu va readuce lucrurile la normalitate", a declarat Rajoy, potrivit site-ului cotidianului Ekathimerini.
   
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a convocat o şedinţă plenară a Parlamentului, programată joi, pentru ratificarea acordului tehnic cu creditorii internaţionali, anunţă surse elene.
   
Şedinţa va avea caracter extraordinar, în contextul în care parlamentarii greci sunt în vacanţa de vară.
   
GRECIA şi reprezentanţii Grupului Bruxelles (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate) au ajuns marţi dimineaţă la un acord tehnic asupra obiectivelor bugetare elene pe următorii trei ani. "Suntem aproape de un acord total. Rămân de stabilit detalii despre acţiuni prioritare", a declarat Euclid Tsakalotos, ministrul grec al Finanţelor.
   
"Este vorba de un acord tehnic, va fi necesară aprobare politică", au declarat surse de la Bruxelles.
   
Evaluarea politică a acordului va fi făcută de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, de preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi de premierul Spaniei, Mariano Rajoy. Vineri, va fi organizată o reuniune extraordinară a reprezentanţilor Eurogrup pe tema acordului.
   
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie GRECIA este, tehnic, în incapacitate de plăţi.
  

x close