Antena 3 CNN Externe UE nu a reuşit interzicerea pesticidelor pentru protejarea albinelor

UE nu a reuşit interzicerea pesticidelor pentru protejarea albinelor

UE nu a reuşit interzicerea pesticidelor pentru protejarea albinelor
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
de N.B.    |    18 Mar 2013   •   11:27

Uniunea Europeană nu a reuşit încă să interzică folosirea unor pesticide considerate responsabile pentru declinul populaţiei albinelor, însă Comisia Europeană ar putea să se impună în această privinţă şi să le interzică până la vară, relatează Reuters.

Declinul major al populaţiei albinelor la nivel global a alimentat temerile că pesticidele folosite pentru agricultură ar putea duce la dispariţia acestora.

Syngeta şi Bayer, principalii producători globali de pesticide neonicotinoide susţint că efectul acestora asupra albinelor nu este dovedit ştiinţific şi interzicerea substanţelor ar costa UE miliarde de dolari.

Pe de altă parte, susţinătorii cauzei şi unii oameni de ştiinţă consideră că liderii europeni s-au lăsat convinşi de lobby-ul grupurilor companiilor care au interes în agricultură.

Conform regulamentului Uniunii Europene, statele membre au două luni pentru a ajunge la un compromis. În cazul în care acesta nu este obţinut, Comisia Europeană va putea impune propunerea.

Ideea de interzicere a pesticidelor în Uniunea Europeană a apărut după ce EFSA pus în legătură neonicotinoidele cu riscul pentru sănătatea albinelor.

Albinele şi alte insecte sunt cruciale pentru polenizarea majorităţii recoltelor din Europa, în neonicotinoidele sunt folosite la pentru peste opt miliarde de hectare de culturi.

×
Subiecte în articol: pesticide
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close