Antena 3 CNN Externe UE va acorda Republicii Moldova peste 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităţilor instituţionale

UE va acorda Republicii Moldova peste 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităţilor instituţionale

UE va acorda Republicii Moldova peste 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităţilor instituţionale
Sursa foto: vlad filat
15 Mai 2010   •   18:55

Premierul moldovean, Vlad Filat, şi Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, au semnat sâmbătă un memorandum privind consolidarea capacităţilor instituţionale, care prevede fonduri pentru Republica Moldova de peste 40 de milioane de euro, potrivit portalului Moldova Azi.

Programul Aprofundat de Consolidare Instituţională prevede oferirea de echipament, asistenţă tehnică, programe de instruire, programe academice, schimb de experienţă, schimb de experţi între instituţiile omoloage din Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Ştefan Fule a menţionat că, în cadrul acestui prorgram, Republica Moldova va beneficia de asistenţă în valoare de peste 40 de milioane de euro, în perioada 2011-2013.

Premierul Vlad Filat a precizat că unităţile beneficiare ale asistenţei sunt: Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, Agenţia pentru Achiziţii Publice, Agenţia pentru Protecţia Proprietăţii Intelectuale, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Procuratura Generală.

"Acest Program ne va permite să transformăm instituţiile noastre în instituţii europene, responsabile faţă de cetăţean, astfel încât procesul de europenizarea a ţării noastre să devină vizibil încă de la interacţiunea cetăţenilor cu structurile statului", a precizat premierul.

Fule a calificat problema reformei constituţionale drept "o foaie de turnesol a democraţiei din Republica Moldova". Adresându-se deputaţilor din Parlament, comisarul european a amintit poziţia UE faţă de modificarea articolului 78, care se referă la alegerea şefului statului.

"Noi aşteptăm ca partenerii noştri, care sunt membri ai Consiliului Europei, să respecte recomandările acestei comisii. Asta înseamnă că Dumneavoastră trebuie să ajungeţi cât mai curând posibil la un compromis în Parlament pentru a modifica articolul 78 din Constituţie, chiar dacă tentativele precedente de a ajunge la un compromis au eşuat", a declarat Fule.

Pe de altă parte, el a regretat faptul că opoziţia comunistă nu s-a aflat în sala de şedinţe a Parlamentului. Fule a spus că ar fi vrut să discute cu deputaţii PCRM despre încălcările drepturilor omului şi libertatea presei. Comisarul european pentru Extindere a menţionat că pentru atingerea consensului este nevoie de o angajare sinceră a tuturor grupurilor parlamentare în acest proces.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: UE Vlad Filat
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close