Antena 3 CNN Externe Un atac împotriva Iranului ar putea determina Teheranul să construiască o armă nucleară

Un atac împotriva Iranului ar putea determina Teheranul să construiască o armă nucleară

Un atac împotriva Iranului ar putea determina Teheranul să construiască o armă nucleară
30 Mar 2012   •   14:17

Un eventual atac al SUA sau al Israelului asupra Iranului, poate determina puterea de la Teheran să construiască o armă nucleară, a declarat fostul prim-ministru al Rusiei, Yevgeny Primakov, pentru presa moscovită.

"Dacă atacul va fi sub forma unei operaţiuni aeriene, folosind rachete şi avioane de luptă, acesta nu va afecta prea mult planurile posibile de dezvoltare ale unui arsenal nuclear iranian. Majoritatea analiştilor militari sunt de această părere" a mai spus Primakov într-o conferinţă de presă, în care-şi prezenta cartea dedicată situaţiei din Orientul Mijlociu.
"Orice fel de atac va avea mai degrabă un efect invers asupra conducerii de la Teheran, "care nu are, în prezent, nici o decizie politică care să încurajeze crearea unei arme nucleare. Toate serviciile de informaţii din lume au confirmat că Iranul nu are încă un asemenea arsenal", a continuat demnitarul rus.

O operaţiune militară terestră este improbabilă, în opinia lui Primakov: "Statele Unite s-au retras deja din Irak şi vor să facă cât mai repede acelaşi lucru şi în Afganistan. Au rezolvat toate problemele acolo? Nicidecum. Americanii pleacă pentru că nu îşi mai permit să susţină acest efort militar."

Fostul premier rus a precizat că totul depinde de discuţiile dintre Republicile Islamice, care vor avea loc la summit-ul pe probleme nucleare din aprilie.

Ţările occidentale, în frunte cu SUA, suspectează Iranul că  ar avea intenţia să construiască arme nucleare, dar Teheranul insistă că proiectul său nuclear are scopuri exclusiv civile.

×
Subiecte în articol: Israel Teheran program nuclear iranian
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close