Antena 3 CNN Externe Un cuplu de turişti germani a plătit Greciei PARTEA LOR din datoria de război a Germaniei

Un cuplu de turişti germani a plătit Greciei PARTEA LOR din datoria de război a Germaniei

Un cuplu de turişti germani a plătit Greciei PARTEA LOR din datoria de război a Germaniei
Sursa foto: Foto: lamogianews.blogspot.com
19 Mar 2015   •   00:18

Un cuplu german a primit miercuri elogiile presei elene, şi nu este vorba despre Angela Merkel şi Wolfgang Schauble, ci despre doi turişti germani care s-au dus la o primărie din Peloponez pentru a plăti partea care le revine din datoria de război a Germaniei faţă de Grecia, relatează AFP.

"Au venit în biroul meu afirmând că vor să compenseze atitudinea guvernului lor, că au făcut un calcul şi că datoria care revine fiecărui german pentru împrumutul impus Greciei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial se ridică la 875 de euro", a explicat primarul din Nafplio, Dimitris Kotsouros.

Cecul plătit de cei doi, care au ales Nafplio simbolic, potrivit primarului, 'întrucât aceasta a fost capitala Greciei în secolul al XIX-lea', a fost trimis unei asociaţii locale de ajutor pentru persoanele defavorizate.

Ludwig Zacaro şi Nina Lahge, conform numelor publicate în presă, sunt pensionar şi respectiv salariată cu normă parţială de 30 de ore, iar oraşul din care provin nu a fost făcut public.

Atena, care are o datorie care reprezintă 175% din PIB, acuză de mai multă vreme Germania că nu i-a plătit niciodată reparaţii de război şi că nu i-a returnat niciodată un credit forţat din 1942.

Dosarul a fost relansat de o manieră foarte agresivă de guvernul stângii radicale al lui Alexis Tsipras în contextul neînţelegerilor între Grecia și zona euro privind continuarea austerităţii bugetare, al cărei principal susţinător este Germania.

Suma eventualelor reparaţii solicitate ar putea atinge 162 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă jumătatea din datoria ţării, conform cifrelor vehiculate la Atena. Împrumutul forţat care datează din timpul ocupaţiei naziste este la rândul său evaluat la 11 miliarde de euro în Grecia.

Germania consideră că aceste chestiuni au fost reglementate juridic prin intermediul tratatelor. Câţiva deputaţi social-democraţi şi Verzi au făcut însă apel la guvernul lor în această săptămână să ia în considerare solicitarea Greciei.



×
Subiecte în articol: Grecia
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close