Antena 3 CNN Externe Un cutremur violent ar putea avea loc în Chile

Un cutremur violent ar putea avea loc în Chile

Un cutremur violent ar putea avea loc în Chile
Sursa foto: Foto: signsofthelastdays.com
31 Ian 2011   •   15:08

Un cutremur puternic s-ar putea produce în Chile, în viitorul apropiat, avertizează oamenii de ştiinţă, citaţi de AFP. Regiunea centralã a statului Chile este, în continuare, expusã unui important risc seismic, insistă experţii. Peste 500 de chilieni au murit anul trecut în februarie, în urma unui cutremur de 8,8 grade.

Specialiştii au analizat o falie terestrã bine cunoscutã, aflatã la originea unui numãr de şase cutremure, din 1835 şi pânã în prezent. Această falie a provocat în 1960 cel mai mare seism înregistrat vreodată, cu o magnitudine de 9,5.

Potrivit cercetătorilor, din februarie 2010 nu a eliberat tensiunile telurice acumulate de-a lungul acestei falii. Ba mai mult, cutremurul ar fi accentuat presiunea într-o zonã situatã în subteran, la est şi la nord de oraşul Concepcion.

"Putem conchide cã revenirea tensiunilor în aceastã zonã ar putea conduce la o probabilitate crescutã (de producere a unui) alt cutremur major, într-un viitor apropiat", se arată în studiul realizat de oamenii de ştiinţă care estimează că seismul ar avea o magnitudine de ordinul a "7 pânã la 8".

×
Subiecte în articol: Chile cutremur studiu
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close