Antena 3 CNN Externe Un deputat austriac ecologist denunţă pagini sumbre din istoria Orchestrei Filarmonice din Viena

Un deputat austriac ecologist denunţă pagini sumbre din istoria Orchestrei Filarmonice din Viena

Un deputat austriac ecologist denunţă pagini sumbre din istoria Orchestrei Filarmonice din Viena
de M.T.    |    30 Dec 2012   •   16:47

Concertul de Anul Nou de la Viena, ajuns la a 73-a ediţie, reprezintă pentru un deputat austriac ecologist ocazia să amintească o pagină din istoria prestigioasei Orchestre Filarmonice din perioada nazistă, relatează AFP, citată de Mediafax.

Harald Walser, deputat dar şi istoric, cere crearea unei comisii independente de istorici care să studieze perioada 1938-1945, de la anexarea Austriei de către Germania nazistă şi până la prăbuşirea celui de al Treilea Reich.

Walser critică faptul că, pe site-ul orchestrei, primul concert de Anul Nou, în 1939, este prezentat ca „un omagiu sublim adus Austriei", pe când, în realitate, acesta era „o faţetă a politicii culturale naziste".

De asemenea, deputatul este nemulţumit de faptul că orchestra nu onorează memoria unora dintre membrii săi care au fost „deportaţi şi asasinaţi de către nazişti", şi anume muzicieni evrei.

În plus, Walser este scandalizat de faptul că un lider nazist, Baldur von Schirach, şeful Tineretului hitlerist, iar ulterior Gauleiter (guvernator) al Vienei (1941-1945), condamnat la 20 de ani de închisoare de către Tribunalul de la Nuremberg, dar graţiat în 1966, a primit distincţia "l'Anneau d'honneur" din partea Orchestrei Filarmonice.

Solicitarea de constituire a unei comisii independente de istorici a fost refuzată de către violonistul Clemens Hellsberg, ales la conducerea Orchestrei.

„Istoricii au un acces total şi liber la Arhivele Orchestrei Filarmonice", a declarat el pentru postul public de radio O1.

În ceea ce priveşte acordarea distincţiei lui Von Schirach, Hellsberg afirmă că este vorba despre „o iniţiativă individuală" şi că „nu există nicio urmă a acesteia în arhive".

Conducătorul Orchestrei Filarmonice a anunţat, totuşi, că site-ul urmează să fie refăcut şi va conţine un capitol consacrat perioadei naziste.

Clemens Hellsberg a mai declarat că el a publicat o broşură în legătură cu acest subiect încă din 1988 şi că această temă este departe de a fi muşamalizată, citând publicarea în 2011 a unei cărţi, intitulate "Orchestre politizate: Orchestrele filarmonice de la Viena şi Berlin în perioada naţional-socialismului", a istoricului şi criticului muzical Fritz Trumpi.

×
Subiecte în articol: Austria nazism
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close