Antena 3 CNN Externe Un nou tip de virus uriaş, datând din preistorie, a fost descoperit

Un nou tip de virus uriaş, datând din preistorie, a fost descoperit

Un nou tip de virus uriaş, datând din preistorie, a fost descoperit
de S.T.    |    08 Sep 2015   •   18:27

Un nou tip de virus uriaş, datând din preistorie, a fost descoperit recent în permafrostul din Siberia, informează site-ul lexpress.fr.
   
"Mollivirus sibericum" a fost denumit astfel pentru că este "moale" şi a fost descoperit în această regiune a Federaţiei Ruse. Vechi de 30.000 de ani, noul virus a fost găsit în solul îngheţat în permanenţă din Siberia.
   
Descoperirea, realizată de o echipă franco-rusă, demonstrează faptul că virusurile uriaşe "nu sunt rare şi sunt foarte diversificate", a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre coordonatorii studiului, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
   
În 2014, aceeaşi echipă, din care face parte şi Chantal Abergel de la Centre National de Recherches Scientifiques (CNRS) din Franţa, a reuşit să readucă la viaţă un alt tip de virus uriaş, Pithovirus, conservat în acelaşi eşantion de permafrost.

Virusurile uriaşe, care au diametre de peste 0,5 microni, sunt uşor de vizualizat cu ajutorul unui simplu microscop optic, spre deosebire de alte virusuri. Ele pot fi confundate foarte uşor cu bacterii. Cercetătorii i-au readus la viaţă cu ajutorul unor amibe, folosite ca celule-gazdă. Savanţii au verificat şi s-au asigurat anterior că aceste virusuri nu erau patogene pentru oameni, nici pentru şoarecii testaţi.
   
Mollivirus sibericum, descoperit de echipele de savanţi ruşi din nord-estul siberian extrem, posedă peste 500 de gene. El are forma unei carene lunguieţe, cu o lungime de 0,6 microni.

×
Subiecte în articol: virus Siberia
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close