Un pensionar şi o văduvă dau în judecată statul pentru anularea restructurării datoriei Greciei

de A.M.P    |    09 Apr 2012   •   14:57
Un pensionar şi o văduvă dau în judecată statul pentru anularea restructurării datoriei Greciei Foto: 123rf.com

Un pensionar şi o văduvă bogată deschid primul proces prin care se cere anularea reducerii datoriei guvernului, din cauza banilor pe care i-au pierdut în urma restructurării, tranasmite Reuters.
   
Văduva, în vârstă de 76 de ani, afirmă că a pierdut circa 200.000 de euro, aproximativ jumătate din investiţia în obligaţiuni ale statului, în timp ce pensionarul a pierdut circa 4.000 de euro, a declarat un oficial al tribunalului unde a fost deschis cazul.
   
Înainte de declanşarea crizei datoriilor, obligaţiunile statului elen erau considerate investiţii sigure.
   
"Este pentru prima dată când deţinătorii eleni de obligaţiuni au deschis un proces împotriva statului solicitând ca decretul guvernamental privind implementarea restructurării datoriei să fie declarat neconstituţional şi ilegal", a spus oficialul.
   
Prin acţiunea în instanţă se cere anularea decretului guvernului prin care creditorii privaţi ai statului elen au fost obligaţi să accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor elene deţinute. Pierderea reală, incluzând dobânzi şi maturitatea mai lungă a titlurilor oferite în schimb, s-a situat la 74%.
   
"Este un caz fără precedent. Cu cât mai mulţi reclamanţi, cu atât mai bine. S-a întâmplat să fim noi primii. Am deschis drumul", a declarat avocatul celor doi.
   
Avocatul a adăugat că şi alţi investitori vor să se alăture. Pensionarii au fost puternic loviţi de criza economică, în ultimii doi ani pensiile din sistemul public fiind reduse cu circa 25%.
   
Grecia a anunţat în martie că va restructura obligaţiuni în valoare de 177 miliarde de euro, aflate sub incidenţa legii elene, impunând pierderi investitorilor. Statul negociază încă cu investitorii privaţi care deţin obligaţiuni de aproape 30 de miliarde de euro emise sub legislaţie străină.

x close