Antena 3 CNN Externe Un veteran american al Războiului din Coreea, deţinut de trei săptămâni în Coreea de Nord

Un veteran american al Războiului din Coreea, deţinut de trei săptămâni în Coreea de Nord

Un veteran american al Războiului din Coreea, deţinut de trei săptămâni în Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: Captură CNN
de M.T.    |    21 Noi 2013   •   13:03

Un american în vârstă de 85 de ani, veteran al Războiului din Coreea, este deţinut de trei săptămâni în Coreea de Nord, susţin rudele sale, potrivit postului de televiziune CNN.

Merrill Newman, din Palo Alto, California, a vizitat Coreea de Nord şi a fost reţinut înainte de a pleca din Phenian, a spus fiul său, Jeff Newman.

„Este o neînţelegere. Tatăl meu este un veteran şi voia să vadă ţara şi cultura de care se interesează de mulţi ani”, a declarat Newman jr.

„Vizita a fost aranjată cu un agent de turism care i-a fost recomandat şi care este aprobat de guvernul nord-coreean. Avea toate vizele necesare”, a mai spus fiul veteranului american.

Departamentul de Stat lucrează deja pentru a rezolva problema, alături de principalul aliat al regimului nord-coreean, China.

„Cooperăm cu Departamentul de Stat din ziua în care urma să revină în Statele Unite. Deocamdată, nu am auzit nimic”, a precizat Jeff Newman.

Toate informaţiile pe care le are Jeff Newman au fost oferite de Bob Hamrdla, un prieten al lui Merrill, care l-a însoţit pe acesta în călătorie.

Famila veteranului crede că trecutul acestuia ar putea avea legătură cu reţinerea Merrill Newman.

Este posibil ca în timpul călătoriei sale, americanul să le fi dezvăluit nord-coreenilor că a luptat în Războiul din Coreea. În trecut, regimul de la Phenian a anunţat că siguranţa cetăţenilor americani pe teritoriul său nu poate fi garantată.

Potrivit lui Jeff Newman, în ziua dinaintea revenirii în SUA, tatăl său urma să se întâlnească cu unul sau doi oficiali nord-coreeni. „Am înţeles că tatăl meu era puţin deranjat”, a afirmat fiul veteranului, dar atât el, cât şi Bob Hamrdla nu au considerat acest lucru ca fiind o problemă.

Merrill Newman are probleme cu inima, iar în perioada de când a fost reţinut, medicamentele i-au fost trimise în Coreea de Nord prin intermediul unor diplomaţi suedezi. Cu toate acestea, Jeff nu ştie dacă medicamentele au ajuns la tatăl său.

Newman este al doilea american deţinut în Coreea de Nord, după Kenneth Bae, în vârstă de 45 de ani, arestat în noiembrie 2012 şi condamnat în mai 2013 la 15 ani de muncă forţată pentru acte ostile împotriva regimului şi încercarea de a răsturna guvernul.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close