Antena 3 Externe Ungaria susţine autonomia maghiarilor din Ţinutul Secuiesc. Ce spune ambasadorul Ungariei la Bucureşti despre "războiul steagurilor"

Ungaria susţine autonomia maghiarilor din Ţinutul Secuiesc. Ce spune ambasadorul Ungariei la Bucureşti despre "războiul steagurilor"

07 Feb 2013   •   10:13
Ungaria susţine autonomia maghiarilor din Ţinutul Secuiesc. Ce spune ambasadorul Ungariei la Bucureşti despre "războiul steagurilor"
Sursa foto: Foto: Agerpres
Budapesta susţine autonomia teritorială şi etnică a maghiarilor din Transilvania ”dacă aceasta este cererea lor”, a declarat ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, potrivit gandul.info.

"Dacă asta este voinţa secuilor, cetăţenilor români de etnie maghiară, dacă asta este cererea lor, da(susţinem-n.r.)", a precizat Fuzes.

Ambasaborul maghiar a spus că este de acord cu declaraţiile secretaruui de stat din MAE Ungar, Nemeth Zsolt, referitoare la arborarea steagului Ţinutului Secuiesc.

”Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului lui, ci şi din suflet. Cred că avem dreptul să ne exprimăm opiniile, chiar dacă acestea sunt diferite de cele ale părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România. Nu prea înţeleg problema... (...) Singura propunere pe care pot să o fac este ca Ţinutul Secuiesc să devină oficial. După câte ştiu, aceasta este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu şi nici Ungaria nu facem această cerere. Asta este o cerere a locuitorilor Ţinutului Secuiesc”, a spue Oskar Fuzes.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
   

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close