Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană a blocat active ale Rusiei în valoare de peste 17 miliarde de euro

Uniunea Europeană a blocat active ale Rusiei în valoare de peste 17 miliarde de euro

Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de peste 17 miliarde de euro în cadrul pachetelor de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit comisarului european pentru justiție, Didier Reynders.

Uniunea Europeană a blocat active ale Rusiei în valoare de peste 17 miliarde de euro
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    29 Oct 2022   •   16:01

"Până în prezent, au fost înghețate activele a 90 de persoane, peste 17 miliarde de euro în 7 state membre, inclusiv 2,2 miliarde de euro în Germania", a declarat Didier Reynders pentru Funke media, citat de DPA.

UE a adoptat 8 pachete de sancțiuni de la începutul războiului împotriva Ucrainei, în urmă cu opt luni.

Politicienii ucraineni au cerut în mod repetat ca activele înghețate să fie folosite pentru reconstrucția țării după război.

Cu privire la acest aspect, Reynders a spus: "Dacă UE confiscă bani care provin din afaceri criminale, este posibil să îi canalizeze într-un fond de compensare pentru Ucraina. Cu toate acestea, suma nu este nici pe departe suficientă pentru a finanța reconstrucția".

Ca parte a sancțiunilor occidentale, 300 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei au fost, de asemenea, înghețate, a spus el, potrivit Mediafax.

"Din punctul meu de vedere, este cel puțin posibil să păstrăm aceste 300 de miliarde de euro ca garanție până când Rusia va participa în mod voluntar la reconstrucția Ucrainei", a spus Reynders.

×
Subiecte în articol: Uniunea Europeană Rusia
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close