Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Comisia Europeană propune crearea unui centru european de luptă împotriva terorismului

Comisia Europeană propune crearea unui centru european de luptă împotriva terorismului

Comisia Europeană propune crearea unui centru european de luptă împotriva terorismului
Sursa foto: Foto: un.org
28 Apr 2015   •   18:46

Comisia Europeană a prezentat marţi o strategie pentru o mai bună coordonare a luptei împotriva terorismului şi a criminalităţii informatice în Europa, principala măsură fiind crearea unui centru de coordonare european de contraterorism, informează AFP şi DPA.

'Terorismul, crima organizată şi criminalitatea informatică sunt provocări transfrontaliere în continuă evoluție. Este timpul ca europenii să coopereze mai bine şi mai strâns pentru a oferi siguranţă cetăţenilor noştri', a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, prezentând strategia în Parlamentul European.

Au fost stabilite trei priorități: prevenirea terorismului şi a radicalizării, combaterea crimei organizate și lupta împotriva criminalității pe Internet.

'Nu se pune însă problema schimbării legii, a tratatelor sau a competenţelor', a afirmat Timmermans într-un interviu acordat AFP. 'Pentru state, securitatea este nucleul dur al suveranității naționale. Începerea unei dezbateri cu privire la competenţe ar fi inutilă', a explicat el.

Uniunea Europeană trebuie să utilizeze mai bine instrumentele de care dispune şi mai ales să coopereze în schimbul de informaţii.

Principala măsură este creșterea competențelor Europol, Biroul European de Poliţie înfiinţat în 1995 pentru a facilita lupta împotriva criminalităţii, odată cu crearea în cadrul acestuia a unui centru european de luptă împotriva terorismului. Europol este deja dotat cu un centru de luptă împotriva criminalităţii informatice, denumit EC3.

Frans Timmermans a subliniat că noul centru 'vizează crearea unui spaţiu de cooperare între servicii. Nu este vorba despre crearea unei noi instituții'.

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana terorism
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close