Antena 3 CNN Externe Universitatea Harvard a transmis că va elimina legătura realizată din piele umană dintr-o carte din secolul al XIX-lea aflată în biblioteca sa. Motivul deciziei

Universitatea Harvard a transmis că va elimina legătura realizată din piele umană dintr-o carte din secolul al XIX-lea aflată în biblioteca sa. Motivul deciziei

Universitatea Harvard a transmis că va îndepărta legătura din piele umană de pe o carte scrisă la sfârșitul secolului al XIX-lea, aflată în biblioteca sa. Primul proprietar al volumului, medicul francez Ludovic Bouland, ar fi luat fără consimțământ pielea de la o persoană decedată.

Universitatea Harvard a transmis că va elimina legătura realizată din piele umană dintr-o carte din secolul al XIX-lea aflată în biblioteca sa. Motivul deciziei
Sursa foto: Arhivă Antena 3 CNN
de Roxana Mihăiescu    |    28 Mar 2024   •   22:30

În anul 2024, cartea intitulată Des Destinées de l’Ame (sau Destine ale sufletului) a atras atenția internațională, atunci când, în urma unor teste, s-a confirmat faptul că a fost legată în piele umană.

Cartea a fost scrisă de Arsène Houssaye, un romancier francez, la mijlocul anilor 1880, și a fost păstrată la Biblioteca Houghton a Universității Harvard încă din anii 1930.

Autorul a văzut cartea ca pe o meditație asupra naturii de a avea un suflet și a vieții după moarte.

Ulterior, medicul francez Ludovic Bouland a devenit primul proprietar al volumului.

Harvard a declarat că medicul francez a luat, fără consimțământ, pielea de la o pacientă decedată într-un spital în care lucra.

Reprezentanții instituției susțin că au decis să elimine legătura din piele, din cauza ”naturii tensionate din punct de vedere etic” a modului în care s-a realizat această legătură neobișnuită.

”După cum vă puteți imagina, aceasta a fost o circumstanță neobișnuită pentru noi, în bibliotecă, și am învățat foarte multe pe măsură ce am ajuns la decizia noastră.

Problema centrală a creării volumului a fost un medic care nu a văzut o persoană întreagă în fața sa și a efectuat un act odios de a îndepărta o bucată de piele de la un pacient decedat, aproape sigur fără consimțământ, și a folosit-o într-o legătură de carte care a fost manipulată de mulți timp de mai bine de un secol.

Credem că este timpul ca rămășițele să fie puse la odihnă”,  a declarat Tom Hyry, arhivist la Biblioteca Houghton, notează The Guardian.

Acum, universitatea își cere scuze în mod public pentru ceea ce s-a întâmplat.

”Ne cerem scuze în numele Bibliotecii Harvard pentru eșecurile din trecut în administrarea cărții, care au obiectivat și compromis și mai mult demnitatea ființei umane aflate în centru”, a completat Tom Hyry.
 

×
Subiecte în articol: Universitatea Harvard carte biblioteca
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close