Antena 3 CNN Externe Unul din marile mistere sovietice a fost dezlegat. Vezi modul cumplit în care a fost ucis fiul lui Stalin

Unul din marile mistere sovietice a fost dezlegat. Vezi modul cumplit în care a fost ucis fiul lui Stalin

Unul din marile mistere sovietice a fost dezlegat. Vezi modul cumplit în care a fost ucis fiul lui Stalin
Sursa foto: foto: history.com
11 Mai 2012   •   11:51

Moartea unuia dintre fii lui Stalin a fost până în acest moment un mister. Însă istoricii susţin că misterul a fost dezlegat, afirmând că acesta a fost ucis de un gardian nazist într-un lagăr de concentrare, conform unor arhive declasificate.

Iakov Stalin a fost ucis la sfârşitul anului 1943 de un gardian nazist, la lagărul de concentrare Sachsenhausen, după ce a refuzat să se supună ordinelor, potrivit arhivelor.

Potrivit Russia Today, acesta ar fi fost capturat în iulie 1941 în timp ce comanda o baterie de tancuri. În perioada aprilie-iunie 1942, el a fost ţinut la lagărul de concentrare din Hommelsburg, iar în martie 1943 a fost trimis la Sachsenhausen.

"El era foarte independent şi rezervat acolo, arătându-şi în mod deschis dispreţul faţă de administraţia lagărului", a declarat pentru agenţia RIA Novosti istoricul Mihail Zuev.
   
Unul din gardiani i-a cerut să se întoarcă în clădire în timp ce Iakov se plimba prin lagăr, dar el s-a apropiat de gard şi a strigat spre gardian "Trage!". Atunci, acesta l-a împuşcat în cap.
   
Până în prezent, au existat numeroase variante contradictorii privind moartea lui Iakov, inclusiv una potrivit căreia s-ar fi sinucis.

×
Subiecte în articol: stalin
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close