Antena 3 CNN Externe Întorsătură în cazul epidemiei de variola maimuței. OMS spune că maimuțele n-au nicio vină

Întorsătură în cazul epidemiei de variola maimuței. OMS spune că maimuțele n-au nicio vină

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat asigurări că epidemia de variola maimuței nu are legătură cu aceste animale.

Întorsătură în cazul epidemiei de variola maimuței. OMS spune că maimuțele n-au nicio vină
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2022   •   20:43

"Lumea trebuie să știe că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni", a declarat, marți, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferință de presă la Geneva.

Ea a deplâns faptul că, în contextul înmulțirii cazurilor de infectare, oamenii au început să atace maimuțele în Brazilia, relatează AFP.

Site-ul de știri brazilian G1 a relatat că mai multe maimuțe au fost otrăvite, iar unele au fost rănite, în mai puțin de o săptămână, într-o rezervație naturală din Rio do Preto, în statul Sao Paulo.

Altele primate au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite în diferite orașe braziliene, potrivit G1, care citează asociația Renctas pentru lupta împotriva traficului ilegal de animale sălbatice.

Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri de variola maimuței și un deces, conform statisticilor OMS.

Variola maimuței nu prea mai este a maimuței

La nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri și 12 decese legate de variola maimuței.

Expresia "variola maimuței" a fost folosit când acest virus a fost descoperit în 1958 la maimuțele dintr-un laborator din Danemarca.

Ulterior, virusul a fost depistat la diferite specii de animale, în special la rozătoare.

Primul caz uman a fost semnalat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC).

Acest virus poate fi transmis de la animale la oameni, însă explozia recentă de cazuri la nivel mondial are loc în urma transmiterii între oameni prin contact fizic apropiat, a explicat purtătoarea de cuvânt a OMS.

"Cu siguranță, oamenii nu ar trebui să atace animalele", a spus ea, subliniind că cea mai bună modalitate de reducere a răspândirii virusului este recunoașterea simptomelor, obținerea de ajutor de la un medic și aplicarea de precauții pentru a preveni transmiterea.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței Margaret Harris
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close