Antena 3 CNN Externe "O veste excepțională de la Moscova!" | Pușculița din care Vladimir Putin își finanțează războiul din Ucraina a primit o lovitură dură

"O veste excepțională de la Moscova!" | Pușculița din care Vladimir Putin își finanțează războiul din Ucraina a primit o lovitură dură

De când a început războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a avut nevoie de tot mai mulți bani pentru susținerea efortului militar.

"O veste excepțională de la Moscova!" | Pușculița din care Vladimir Putin își finanțează războiul din Ucraina a primit o lovitură dură
Sursa foto: hepta / DPA Images / Sergey Bobylev
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2023   •   15:24

Gigantul energetic Gazprom este principala sursă de alimentare a bugetului de stat rus și, implicit, principalul canal de finanțare a războiului.

Tocmai această companie a încasat o lovitură dură în trimestrul trei din anul curent, când a înregistrat o pierdere netă de 85 de miliarde de ruble, iar veniturile sale s-au prăbușit cu 36%, semnalează, pe blog, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor.

Datele apar într-un articol al publicației ruse Octagon.

"Veniturile directe din vânzările de gaze au scăzut la jumătate, de la 4,7 trilioane la 2,35 trilioane ruble. A fost posibilă creșterea veniturilor doar pe segmentele vânzărilor de petrol, transport de gaze și închiriere de proprietăți", scrie publicația rusă.

De asemenea, sursa citată mai arată că profitul brut al Gazprom a scăzut de peste trei ori, de la 3,2 trilioane, la 925 de miliarde de ruble rusești.

Un trilion înseamnă 1.000 de miliarde.

Previziuni europene: Cota Rusiei pe piața globală de gaze va scădea la jumătate până în 2030

Conform previziunilor făcute chiar de autoritățile de la Moscova, până în 2025 pierderile Gazprom ar putea ajunge la colosala sumă de un trilion de ruble, echivalentul a peste 10 miliarde de euro.

Situația este consecința pierderii pieței europene de către Gazprom, pe seama politicilor agresive ale Kremlinului, care a folosit resursele energetice ca armă pentru a șantaja statele de pe continent.

Potrivit previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie, până în 2030 cota Rusiei pe piața globală de gaze va fi redusă la jumătate.

Anatoli Nesmian, un blogger rus, a comentat astfel situația: "Amestecul infernal de incompetență și sărăcie intelectuală a reușit să doboare uriașul sistem construit de oameni al căror deget mic are mai mult creier decât întreaga cohortă a lui Putin".

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close