Antena 3 CNN Externe Violenţe la Belfast, în timpul unui protest faţă de o decizie a municipalităţii privind drapelul britanic

Violenţe la Belfast, în timpul unui protest faţă de o decizie a municipalităţii privind drapelul britanic

Violenţe la Belfast, în timpul unui protest faţă de o decizie a municipalităţii privind drapelul britanic
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
11 Dec 2012   •   09:50

Noi proteste violente au avut loc, luni seară, la Belfast, Irlanda de Nord, pe fondul deciziei municipalităţii de a nu mai arbora în permanenţă drapelul britanic pe clădirea Primăriei, informează AFP.
   
Poliţiştii au fost atacaţi de protestatarii înarmaţi cu cocteiluri Molotov pe Upper Newtownards Road, în apropiere de birourile parlamentarului Naomi Long, care a fost ameninţată cu moartea deoarece partidul său susţine decizia consiliului municipal privind drapelul.
   
Poliţia a anunţat că va trata aceste atacuri ca pe o tentativă de crimă.
   
Tensiunile s-au intensificat în provincia semiautonomă britanică după ce consiliul municipal a decis prin vot, la 3 decembrie, ca drapelul britanic să nu mai fie arborat pe primăria din Belfast decât 17 zile pe an.
   
Decizia a generat imediat furia celor care vor menţinerea Irlandei de Nord în cadrul Marii Britanii. Manifestanţii au blocat mai multe străzi şi au aruncat cocteiluri Molotov şi petarde în poliţişti.
   
Vineri seara, opt poliţişti au fost răniţi în confruntările din apropiere de centrul Belfastului, iar cinci persoane au fost arestate, a anunţat Serviciul de poliţie din Irlanda de Nord (PSNI).
   
De la anunţarea decizie controversate, manifestaţii nocturne au loc în mod regulat în mai multe regiuni din Irlanda de Nord.
   
Aproximativ 3.500 de persoane au fost ucise în trei decenii de violenţe în Irlanda de Nord, între protestanţi, care vor menţinerea uniunii cu Marea Britanie, şi catolici, care vor o Irlandă unificată.
   
Un acord de pace istoric a fost încheiat în 1998, dar violenţele sporadice continuă.
 

×
Subiecte în articol: Irlanda de Nord Marea Britanie
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close