Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin: Sistemele antirachetă din România şi Polonia, ameninţări pentru capacităţile nucleare ruse

Vladimir Putin: Sistemele antirachetă din România şi Polonia, ameninţări pentru capacităţile nucleare ruse

Vladimir Putin: Sistemele antirachetă din România şi Polonia, ameninţări pentru capacităţile nucleare ruse
Sursa foto: Foto: theguardian.com
22 Oct 2015   •   21:15

Extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est (România şi Polonia) reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, afirmă, potrivit Reuters, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse.
  
Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii la Formul de discuţii Valdai, desfăşurat joi în staţiunea Soci, pe litoralul rus al Mării Negre.
   
"Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive", a subliniat Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimând preocupare că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.
   
"Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securităţii internaţionale moderne - Tratatul Anti Balistic. Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenţa face că problema iraniană a fost rezolvată, astfel că nu mai există nicio ameninţare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la început. Cauza pentru care partenerii noştri americani au ajuns să extindă sistemul antirachetă a dispărut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltării sistemului antirachetă să fie oprit. Ce se întâmplă însă? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continuă", a adăugat Vladimir Putin.
   
"Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antirachetă în Europa. Ce înseamnă acest lucru? Că am avut dreptate când ne-am certat cu partenerii noştri americani. Încearcă încă o dată să inducă în eroare întreaga lume. Pentru a o spune clar, au minţit. Nu a fost vorba de presupusa ameninţare iraniană, care nu a existat niciodată. Este vorba de o tentativă de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balanţei forţelor în favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominaţie, ci pentru a le dicta tuturor: concurenţilor de la nivel geopolitic şi aliaţilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, dăunător pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Sistemul de disuasiune nucleară şi-a pierdut valoarea", a atras atenţia liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Preşedinţiei Rusiei.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Polonia Rusia
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close