Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin își testează arsenalul nuclear. Rusia începe astăzi exercițiile

Vladimir Putin își testează arsenalul nuclear. Rusia începe astăzi exercițiile

Rusia a anunțat începerea în scurt timp a exercițiilor forțelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice și de croazieră. Președintele rus Vladimir Putin va superviza exercițiul nuclear dintr-un centru de criză, împreună cu președintele din Belarus, Alexander Lukașenko.

Vladimir Putin își testează arsenalul nuclear. Rusia începe astăzi exercițiile
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Feb 2022   •   08:39

În exercițiul Grom 2022 vor fi implicate sisteme ale forțelor care alcătuiesc triada nucleară a Rusiei: aparate cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aerospațiale, Comandamentul Forțelor Strategice, vase ale flotelor de Nord și din Marea Neagră, precum și unități ale districtelor militare de Sud și de Vest. Exercițiul se va încheia pe 22 februarie.

Criza ruso-ucraineană se află în cel mai tensionat moment. Rusia a anunțat NATO în mai multe rânduri că va lua măsuri militare dacă nu pleacă din România, Polonia și Țările Baltice.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au anunţat, sâmbătă, că au observat o „creştere spectaculoasă” a încălcărilor acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014, relatează AFP. Ambasadorul Statelor Unite la OSCE susține că numărul militarilor ruși concentrați în apropierea frontierelor cu Ucraina a ajuns la aproximativ 190.000.

O explozie puternică s-a produs, vineri seară, 18 februarie, în centrul oraşului ucrainean Doneţk, în apropierea sediului administraţiei separatiste. Conform agenţiei de presă din Doneţk (Donetsk News Agency), a explodat vehiculul lui Denis Sinenkov, şeful Miliţiei din autoproclamata "Republică Populară Doneţk".

Citește și: Cozi uriaşe de oameni la frontiera dintre Ucraina şi Rusia | Evacuare masivă din Lugansk şi Donetsk

O altă explozie puternică a avut loc, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, la periferia oraşului separatist ucrainean Lugansk, afirmă surse citate de agenţia RIA Novosti, precizând că a fost vizată o conductă de gaz.

Potrivit martorilor, explozia s-a produs în jurul orei locale 23.00. Surse citate de agenţia de presă RIA Novosti afirmă că explozia a vizat conducta de gaze Drujba, la periferia oraşului Lugansk. Un incendiu de amploare a izbucnit după deflagraţie.

O dovadă a precipitării situației din zonă este și declanșarea mobilizării masive. Bărbații născuți începând cu 2005 au primit ordine de mobilizare, la comanda președintelui autoproclamatei republici separatiste din Doneţk. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 55 de ani din această regiune nu mai sunt lăsaţi să plece, potrivit BBC Rusia.

Citește și: Marea Britanie își mută temporar ambasada de la Kiev | Rusia ar putea viza oponenții politici, spune un fost oficial SUA

Liderul separatist din Donetsk a dispus evacuarea populației civile în Rusia, în jur de 700.000 de persoane, în regiunea Rostov, invocând o invazie declanșată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat vineri Rusia că a răspândit dezinformare.

”Infirmăm categoric rapoartele rusești de dezinformare cu privire la presupusele operațiuni ofensive sau acte de sabotaj ale Ucrainei. Ucraina nu efectuează și nu planifică astfel de acțiuni în reugiunea Donbass.”, a scris oficialul pe Twitter.

Citește și: Secretarul general al ONU: "Ameninţările de securitate sunt mai mari acum decât în timpul Războiului Rece"

Departamentul de Stat de la Washington a catalogat ordinul de evacuare a civililor de etnie rusă din Donbas drept o manevră "cinică" a Rusiei.

"Anunţurile de acest fel sunt noi încercări de ascundere prin minciuni şi dezinformare a faptului că Rusia este agresorul în acest conflict. Este cinic şi crud să fie folosite fiinţe umane ca pioni pentru a distrage atenţia lumii de la faptul că Rusia suplimentează forţele pentru pregătirea unui atac", a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de BBC.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina NATO explozie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close