Antena 3 CNN Externe Washington va dezvălui dimensiunea arsenalului său nuclear

Washington va dezvălui dimensiunea arsenalului său nuclear

Washington va dezvălui dimensiunea arsenalului său nuclear
Sursa foto: bomba nucleara
03 Mai 2010   •   03:12

Guvernul american va dezvălui, pentru prima dată,dimensiunea exactă a arsenalului nuclear la o importantă reuniune ONU pentru dezarmare nucleară. Dupăo dezbatere în cadrul administraţiei pentru câteba luni, s-a decis declasificarea cifrelor. Pasul ar putea fi privită ca un pas pentru a încuraja deschiderea din partea altor state, demonstrând progresul Americii în reducerea arsenalului nuclear din timpul Războiului Rece.
Anunţul ar putea fi făcut luni, când secretarul american de stat Hillary Clinton vorbeşte la conferinţa ONU ce vizează revizuirea Tratatului de Nonproliferare, scrie Washington Post.
Grupurile independente estimează arsenalul nuclear american la 900 de arme, din care circa 5000 active, iar restul în curs de distrugere.
În plus, anunţul ar putea fi făcut şi pentru a-l împiedica pe preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad de la a deturna conferinţa cu cereri pentru un mare control global al arsenalului nuclear. El vorbeşte înaintea lui Clinton.
Secretarul american de stat declara pentru NBC că dacă Iran "vine pentru a spune că va respecta Tratatul de Nonproliferare, ar fi o veste salutară. Am un sentinment că nu aceasta vor face. Cred că vin pentru a încerca să deturneze atenţia şi a provoca o confuzie."
Administraţia americană se spune că ar mai fi discutat cu Egipt despre un plan pentru a face Orientul Mijlociu zonă fără arme nucleare, ca parte a unui efort de a bloca programul nuclear iranian.

Antena3.ro

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close